Parizerul este un produs extrem de popular în alimentația românilor, fiind consumat atât de adulți, cât și de copii. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți experți în nutriție și sănătate trag un semnal de alarmă în ceea ce privește efectele nocive ale parizerului procesat din comerț. Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcut, de fapt, și care este singurul care nu conține E-uri.
Deși este o alegere rapidă și accesibilă, parizerul din comerț este un aliment care nu este recomandat pentru o dietă sănătoasă. Din cauza ingredientelor nocive – prezente în unele produse, consumul frecvent poate aduce efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Totodată, citirea atentă a etichetelor poate ajuta la identificarea produselor cu un conținut mai ridicat de carne și un număr mai mic de substanțe chimice.
Potrivit celor mai recente studii, 7 din 10 români mănâncă mezeluri săptămânal. În peste 85% dintre gospodăriile din România, consumatorii declară că preparatele din carne și mezelurile sunt consumate inclusiv de către copii, aceștia consumând mezeluri, în medie, de 3 ori pe săptămână. Ce conțin cabanoșii din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru i-a încercat pe toți: „Nu mai consumați!”
Majoritatea mezelurilor disponibile pe rafturile din magazinele alimentare conțin o cantitate redusă de carne de calitate, fiind adesea înlocuită cu carne procesată, prafuri, aditivi sau alte substanțe nocive. Acestea nu doar că influențează gustul, dar și sănătatea consumatorilor. De cele mai multe ori, parizerul conține o mare cantitate de apă, grăsimi saturate, aditivi chimici și sare.
Pentru a reduce riscurile asociate consumului de parizer, specialiștii recomandă consultarea etichetelor de pe produse și alegerea unui sortiment mai natural, cu un conținut redus de aditivi și conservanți sau chiar o alternativă mai sănătoasă, cum ar fi preparatele din carne proaspătă gătite acasă. Citirea atentă a etichetelor poate ajuta la identificarea produselor cu un conținut mai ridicat de carne și un numai mai mic de aditivi sau substanțe nocive.
Dragoș Pătraru a luat la analizat mai multe sortimente de parizer din comerț. Spre surprinderea sa, jurnalistul a găsit un produs care nu conține o cantitate semnificativă de carne, nu are E-uri sau alți aditivi chimici, cum ar fi nitriții – care sunt folosiți pentru a conferi produsului culoarea roz și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, însă care poate avea efecte negative asupra sănătății. Ce conțin supele instant din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru: „Plicuri cu otravă!”
”Această firmă vinde mezeluri fără E-uri. Parizerul Szelely este un produs fiert, afumat cu fum natural din lemn de fag. Ingrediente: piept de pui 81% (origine UE), slănină 14% (origine UE), apă, sare, condimente naturale. Nu conține nitrit de sodiu adăugat, poate conține din surse naturale. Deci ăsta nu are stabilizatori, conservanți, arome”, spune Dragoș Pătraru în emisiunea Starea Nației.