Acasă » Vedete » Cum a ajuns să arate mormântul lui Valeriu Octavian Sterian + mesajul scris pe placa funerară. Povestea tulburătoare a legendei muzicii folk. EXCLUSIV

Cum a ajuns să arate mormântul lui Valeriu Octavian Sterian + mesajul scris pe placa funerară. Povestea tulburătoare a legendei muzicii folk. EXCLUSIV

De: Andreea Voicu 02/07/2023 | 16:22
Cum a ajuns să arate mormântul lui Valeriu Octavian Sterian + mesajul scris pe placa funerară. Povestea tulburătoare a legendei muzicii folk. EXCLUSIV
Valeriu Octavian Sterian, o legendă a muzicii folk din România / Sursă foto: Facebook și capturi video

Valeriu Octavian Sterian își doarme somnul de veci pe una dintre aleile Cimitirului Bellu din Capitală. În luna septembrie se împlinesc 23 de ani de când artistul a părăsit lumea celor vii. A fost cel care a pus bazele muzicii folk din România, fiind o figură artistică apreciată pe scena românească. Totuși, în anul 2018, o situație revoltătoare a avut loc la mormântul lui – a fost vandalizat! CANCAN.RO vă arată mesajul care este gravat pe placa funerară, cum a ajuns să arate locul în care este înmormântat cântărețul, dar și povestea tulburătoare a folkistului care a cucerit sufletele ascultătorilor.

Valeriu Octavian Sterian – un nume greu pe scena folkului românesc, care a avut parte de situații dificile și, în cele din urmă, de un sfârșit tragic. În luna septembrie se împlinesc 23 de ani de când artistul a pășit în Lumea Celor Drepți. Aproape 23 de ani de când lipsa cântărețului este simțită pe scena folkului românesc.

De altfel, folkistul își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu din București. La 18 ani de la decesul său, mormântul lui Vali Sterian a fost vandalizat. O situație revoltătoare, iar cea care a făcut publică această situație a fost chiar Zoia Alecu. Atunci, cântăreața a transmis un mesaj: „Aflu cu mare tristeţe că placa funerară de la mormântul lui Vali Sterian a fost distrusă. Nu pot accepta ura, răutatea, distrugerea. E un gest care nu are nimic de-a face cu omenia. Ce e de făcut? Ce putem noi face?”.

Piatra funerară a lui Valeriu Octavian Sterian a fost vandalizată în anul 2018

Piatra funerară a fost găsită lângă mormânt, spartă, iar la momentul acela nu se cunoștea cine a putut să facă un asemenea gest. Tot atunci, artista a încărcat pe rețelele de socializare o imagine cu placa funerară de la mormântul folkistului. Fotografia poate fi vizualizată AICI. După aceea, piatra neagră funerară a fost reparată, iar CANCAN.RO vă expune, mai jos, cum a ajuns să arate, ce mesaj este notat și ce poveste se ascunde în spatele cuvintelor gravate pe piatră.

„Doamne, vino Doamne să vezi ce-a mai rămas din oameni…”

Și, totuși, ce-a mai rămas din oameni? Au trecut aproape 23 de ani de la moartea lui Vali Sterian. După vandalizarea pietrei funerare, s-a decis ca aceasta să fie reparată și repusă în locul destinat ei, la mormânt. La o privire mai atentă la imaginea de mai jos, se pot observa laturile în care placa funerară a fost spartă. De altfel, portretul folkistului este distrus. Pe lângă numele artistului și perioada în care a trăit (1952 – 2000), a rămas gravat un mesaj, și anume: „Doamne, vino Doamne să vezi ce-a mai rămas din oameni…”.

Cuvintele gravate pe placa funerară fac referire la albumul intitulat „Vino, Doamne!”, care a fost lansat la data de 15 noiembrie 1991, la doi ani de la Revoluție. De altfel, albumul (primul dintr-o serie de 3) s-a axat pe lupta împotriva regimului neocomunist, perioadă în care ajunsese la putere Ion Iliescu, după ce soții Ceaușescu au fost executați.

Prin piesa „Vino, Doamne!”, amintirea celor care au pierit la Revoluția din 1989 va dăinui. De altfel, se prezintă la începutul piesei modul în care demonstrația s-a transformat, în scurt timp, o adevărată revoltă: „A fost ora 23 – Un buletin de ştiri din Bucureşti. Începută la Timişoara printr-o demonstraţie paşnică declarată sistemului, de către autorităţi şi forţele de securitate, Revoluţia Românilor s-a întins rapid în întreaga ţară, armata a trecut în partea populaţiei pe străzile din Timişoara, Sibiu, Bucureşti, Braşov şi alte oraşe. Numărul tinerilor morţi şi răniţi în lupta pentru libertate continuă să crească”.

Cum a ajuns să arate mormântul lui Valeriu Octavian Sterian + mesajul scris pe placa funerară. Povestea tulburătoare a legendei muzicii folk. EXCLUSIV
Valeriu Octavian Sterian este înmormântat în Cimitirul Bellu

Tragedia din 1999 – Vali Sterian, implicat într-un accident, pe Bulevardul Magheru, București

Valeriu Octavian Sterian a trăit momente dificile, cu un an înainte să se stingă din viață. În anul 1999, folkistul a fost implicat într-un accident în urma căruia doi bărbați au murit. Incidentul tragic a avut loc în noaptea de 24 spre 25 septembrie 1999, pe Bulevardul Magheru din Capitală. La momentul acela, artistul se afla sub influența băuturilor alcoolice, la volan. A trecut pe culoarea roșie a semaforului, a vrut să facă slalom printre alte autoturisme și două autobuze. Vehiculele de transport în comun se retrăgeau la depoul Floreasca.

A încercat să depășească unul dintre autobuze, de pe a treia bandă, dar a lovit vehiculul. Atunci, a pierdut controlul volanului și a lovit cel de-al doilea autobuz, pe linia 4. Șoferul celui de-al doilea autobuz, speriat de cele întâmplate, a tras de volan brusc și a intrat pe contrasens. Autobuzul a lovit frontal o Dacia 1310, în care se aflau doi bărbați. Au decedat pe loc. De altfel, în accidentul rutier au mai fost implicate și alte autoturisme care circulau regulamentar.

Vezi și CARE A FOST ULTIMA DORINȚĂ A LUI VICTOR SOCACIU. ARTISTUL ȘI-AR FI PRESIMȚIT MOARTEA

A fost dus la INML pentru recoltare de probe, apoi arestat și, în cele din urmă, a fost răpus de cancer

După ce a avut loc accidentul, Valeriu Octavian Sterian a fost dus la INML, în vederea recoltării probelor biologice. De altfel, și șoferii celor două autobuze au fost transportați la Institutul de Medicină Legală, tot pentru probele de sânge. În urma analizelor, s-a descoperit că cei doi șoferi nu au consumat alcool. În schimb, artistului i-a fost depistată o alcoolemie de 1,40 mg la mie. La o oră distanță, alcoolemia se afla la pragul de 1,25 mg la mie.

Însă, la trei săptămâni distanță de la tragedia provocată pe Magheru, expertiza a arătat că Valeriu Sterian ar fi avut, de fapt, o alcoolemie de 0,60 mg la mie. Cu alte cuvinte, artistul ieșise de sub incidența urmăririi penale, pentru că la momentul acela se cercetau cazuri care aveau peste 1,00 mg la mie.

Din acel moment, vina celor două decese nu mai era asupra lui Vali Sterian, ci s-a transferat asupra unuia dintre șoferii autobuzelor. Potrivit informațiilor, când artistul a fost audiat, s-ar fi arătat necooperant. Apoi, în data de 3 octombrie 1999, când a părăsit Parchetul bucureștean, a scăpat de cătușe. Totuși, la o zi distanță, pe 4 octombrie, s-a emis un mandat de arestare preventivă. Vali Sterian urma să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de ucidere prin culpă.

Dar nu a mai apucat să vadă finalitatea dosarului în care era implicat, pentru că s-a stins din viață, la vârsta de 48 de ani, în data de 16 septembrie 2000.

Vezi și POVESTEA IREALĂ A ROCKERULUI DEVENIT PREOT. FOSTUL COLEG DE SCENĂ AL LOREDANEI GROZA A FOST DAT AFARĂ DIN BISERICĂ DUPĂ O POVESTE DE DRAGOSTE EȘUATĂ

Urmărește Cancan.ro pe Google News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut parte din echipa Kanal D. Din 2019 a activat în cadrul echipei CIAO. Până în prezent, are la activ peste 9500 de citeste mai mult
Parteneri
El este marele câștigător Survivor All Stars 2024 de la Pro TV! Cine ia premiul de 100.000 de euro
El este marele câștigător Survivor All Stars 2024 de la Pro TV! Cine ia premiul...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de ani mai în vârstă ca ea!
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în cafea, care avea un gust tot mai ciudat
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robert Fico a reușit să vorbească pentru prima dată, după atentat, însă i s-a amânat operația! În ce stare se află, acum, premierul Slovaciei
Robert Fico a reușit să vorbească pentru prima dată, după atentat, însă i s-a amânat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul...
Cuvântul din limba română pe care puțini îl pronunță sau îl scriu corect. Și tu îl folosești des în conversațiile de zi cu zi
Cuvântul din limba română pe care puțini îl pronunță sau îl scriu corect. Și tu...
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o plătești. Ce spune regulamentul, de fapt
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o plătești....
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17 MAI
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Fetița Zurli dă cărțile pe față. Dureros ce a spus despre Mirela Retegan. E clar că a plecat cu scandal. ''Nu a fost ușor pentru mine''
Fetița Zurli dă cărțile pe față. Dureros ce a spus despre Mirela Retegan. E clar...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris situaţia drept extrem de dificilă
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris...
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o condiție simplă
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cine i-ar fi ajutat pe copiii criminali ai vrăjitoarei Sidonia să scape din pușcărie. Interlopii s-ar fi lăudat că au plătit o sumă uriașă, în euro
Cine i-ar fi ajutat pe copiii criminali ai vrăjitoarei Sidonia să scape din pușcărie. Interlopii...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
Cum reușește Paula Seling să aibă un păr lung și strălucitor. Trucul la care apelează artista
Cum reușește Paula Seling să aibă un păr lung și strălucitor. Trucul la care apelează...
Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”
Locul din România cu o arhitectură unică. Turiștii sunt fascinați: “Ceva deosebit”
Metoda simplă prin care obții o producție triplă de castraveți. Secretul pentru a avea o recoltă bogată în grădină
Metoda simplă prin care obții o producție triplă de castraveți. Secretul pentru a avea o...
×