Acasă » Știri » Cum a ajuns Zelenski la putere în Ucraina! Detalii neștiute despre viața liderului de la Kiev

Cum a ajuns Zelenski la putere în Ucraina! Detalii neștiute despre viața liderului de la Kiev

De: Isabela Popescu 07/04/2022 | 09:00
Cum a ajuns Zelenski la putere în Ucraina! Detalii neștiute despre viața liderului de la Kiev

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a fost multă vreme văzut drept un actor de comedie neexperimentat care a devenit președinte printr-o conjunctură. Acum însă, liderul de la Kiev a căpătat aură de erou, după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie, de atunci și până în prezent, Zelenski dovedindu-se un lider care luptă până la ultima suflare pentru pâmăntul strămoșesc.

Acesta a ajuns la putere în urmă cu trei ani și a promis că va pune capăt războiului cu separatiștii susținuți de Moscova, însă, din luna februarie, situația a devenit tot mai grea după invazia Rusiei în țara pe care o conduce. Viața l-a trecut prin mai multe încercări, încă din anii tinereții, iar din rolul de președinte al Ucrainei, pe care l-a jucat în serial…a ajuns și în realitate să conducă țara. Alături de Zelenski se află și soția sa, Olena Zelensa, femeia alături de care și-a construit o familie. Olena a fost colega de școală a lui Zelenski, însă nu se cunoșteau. Ei s-au întâlnit mult mai târziu, când femeia era studentă și președintele Ucrainei studia dreptul la Institutul Economic Krivoi Rog. Olena Zelenska, soția lui Volodimir Zelenski este un arhitect și scenarist, iar în prezent și Prima Doamnă a Ucrainei. Aceștia s-au căsătorit în 2003 și au împreună doi copii: Aleksandra Zelenskaya și Kiril Zelenski.

Deși soția sa nu și-a dorit ca Zelenski să candideze ca președinte, ea a anunțat că Volodimir este un om motivat și l-a susținut puternic în orice decizie a luat.

Cine este Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski are 44 de ani și s-a născut într-o familie de intelectuali din Krivoi Rog, un oraș industrial din sudul Ucrainei. Familia lui Zelenski are însă origini evreiești, iar tatăl lui a fost profesor universitar, în timp ce mama sa inginer. Tatăl său ocupă și funcția de șef al Departamentului de Cibernetică și Hardware de calcul a Universității de Stat Krivoi Rog, din anul 1995.

Zelenski a absolvit Universitatea Națională de Economie din Kiev cu o diplomă în drept, apoi  a fost co-fondatorul unei companii de producție TV de succes și a produs emisiuni pentru o rețea deținută de un oligarh controversat, Igor Kolomoiski. Până la jumătatea anilor 2010, cariera sa în televiziune și film a fost principala sa preocupare. Încă din timpul studenției, Zelenski a început să joace în KVN, una dintre cele mai cunoscute emisiuni de umor din Rusia, acolo unde diversele momente aveau ca scop să satirizeze societatea rusă. În prezent, KVN-ul este criticat pentru motive de cenzură, iar așa-zisele glume nu mai sunt unele care scot în evidență defectele, ci sunt unele de laudă. Acest traseu a fost unul destul de important în viața lui Zelenski.

Președintele Ucrainei a apărut la Pervâi Kanal, la KVN, în Moscova, când era student la drept în Universitatea din Krivoi Rog și a ajuns să scrie glumele echipei. La scurt timp, el s-a reîntors în orașul natal, acolo unde și-a format propria echipă și a luat-o de la zero. Spectacolele sale erau în limba rusă, iar relația sa cu rușii era una destul de bună. Câțiva ani la rând i-a amuzat pe ruși, baltici, armeni și pe cetățenii moldoveni în timp ce dansa, se strâmba, glumea și cânta. Cu timpul, a început să scrie scenarii pentru filme și a reușit să își creeze propria emisiune. Apoi, a devenit directorul general al unei televiziuni din țara natală.

Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată atunci când rușii au ocupat Crimeea, apoi a izbucnit războiul din Donbas. Conflictul se anunța a fi unul dur, iar ucrainenii cu afaceri în Rusia, dar și rușii cu afaceri în Ucraina au avut pierderi mari. Actorul și-a manifestat nemulțumirea față de anexarea Crimeei, astfel că toate proiectele lui din Rusia au încetat brusc. Unul din filmele rusești în care juca și pe care l-a produs a fost interzis în Ucraina, iar relațiile cu Rusia și cu rușii care îl plăceau până în acel moment s-au încheiat.

Cu toate acestea, politica a fost mereu sursa de inspirație pentru glumele lui Volodimir Zelenski. Cel mai important serial a fost, de departe, cel care l-a ajutat să devină și președinte: Slujitorul Poporului, difuzat în anul 2015. Acesta este un serial despre politică, corupție și despre cum trebuie să ne schimbăm țara în ceva mai bine. Zelenski a jucat rolul principal, al unui profesor de istorie care se supără, ține un monolog în fața clasei, iar supărarea sa pe situația din Ucraina ajunge virală pe internet. Foarte ușor, oamenii de rând încep să-i dea dreptate profesorului.

Volodimir Zelenski și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale pe 31 decembrie 2018

După serial, cariera politică a lui Volodimir Zelenski a luat amploare. În ajunul Anului Nou, la 31 decembrie 2018 și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Acesta le-a transmis ucrainenilor un mesaj de încurajare.

„Dragi ucraineni, promit să candidez la președinția Ucrainei și îmi îndeplinesc imediat promisiunea: candidez la președinția Ucrainei. Hai, s-o facem împreună! La mulți ani! Vă felicit, veți avea un nou slujitor al poporului!”, spunea Volodimir Zelenski.

Și de aici a început totul. Candidatura sa la alegerile prezidențiale din anul 2019 a fost luată la început ca o glumă, pentru că partidul său s-a numit la fel ca și serialul în care a jucat: Partidul Slujitorul Poporului. Campania electorală s-a bazat pe povestea din film, astfel că Volodimir Zelenski a fost înfățișat ca un om simplu care îi înfruntă pe politicienii corupți și care nu își ascunde emoțiile în fața camerei.

Pe 31 martie 2019 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, iar actorul s-a aflat pe primul loc, cu aproximativ 30% din voturi, chiar dacă nu avea experiență de guvernare. Astfel, Volodimir Zelenski s-a calificat în al doilea scutin, alături de Petro Poroșenko. Actorul a reușit să câștige scrutinul cu un scor covârșitor, 73% din voturi. Acesta a devenit astfel, președintele Ucrainei și a promis să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Deși sondajele realizate înainte de invazia în Ucraina arătau că ratingul lui Volodimir Zelenski a cam scăzut în timpul mandatului, după război, cifrele s-au schimbat. Zelenski a refuzat să plece din Ucraina, a vizitat spitalele cu răniți, a ținut discursuri în fața parlamentarilor din Vest, în fața oamenilor, declarații urmărite de tot globul în momentul dificil în care se află țara pe care o conduce. În mod cert, fostul actor de comedie excelează la comunicare. În timp ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de comiterea unui genocid în republicile separatiste Donețk și Lugansk și a vorbit despre necesitatea de denazificare a Ucrainei, președintele Zelenski, a rămas hotărât și demn și a mobilizat oamenii prin discursurile sale emoționante.

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Gestul bizar pe care Prințesa Kate Middleton îl face NOAPTEA, pe întuneric. Prințul William a înlemnit când a văzut-o
Gestul bizar pe care Prințesa Kate Middleton îl face NOAPTEA, pe întuneric. Prințul William a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Asta e fotografia din INTIMITATEA Simonei Halep care a ajuns pe net! Iubește din nou?
Asta e fotografia din INTIMITATEA Simonei Halep care a ajuns pe net! Iubește din nou?
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
4 ZODII cu noroc la bani, chiar înainte de Paște! Sunt mari șanse să îmbogățească rapid, din nimic
4 ZODII cu noroc la bani, chiar înainte de Paște! Sunt mari șanse să îmbogățească...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care i-a marcat viața Marianei Ionescu Căpitănescu
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...