Cum i-a intocmit Andrei Plesu “rechizitoriul” lui Dan Puric: “Se simte indecent de bine in el”!

Publicat: 27/12/2015 | 22:51
Cum i-a intocmit Andrei Plesu “rechizitoriul” lui Dan Puric: “Se simte indecent de bine in el”!

Andrei Plesu i-a intocmit un adevarat “rechizitoriu” actorului Dan Puric, cel care in ultima perioada a luat pozitie fata de problemele politice si sociale ale momentului.

Fostul ministru al culturii este convins ca Puric nu interpreteaza bine rolul de “guru”.

Andrei Plesu spune ca Puric recurge frecvent la nume si concepte despre care nu are decat cunostiinte de baza, sau din auzite si ca da „o mica pompa profetica discursului”.

 

dan puric

“Domnul Dan Puric a iesit din sfera [actoriei, n.n.] unde este cu adevarat competent, inalt competent. A facut un sindrom de guru. Parerea mea sincera este ca el nu este pregatit pentru acest rol, din doua motive. Unu: se simte indecent de bine in el, iar asta se vede din mica pompa profetica a discursului. Doi: n-are cultura suficienta, iar asta se vede din modul cum da citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbraca. Regula e sa nu citezi mai mult decat citesti.” a spus Plesu, citat de evz.ro

 

andrei plesu

“Domnul Puric recurge frecvent, atat cat l-am urmarit, la nume, probleme si concepte despre care nu are decat o informatie de dictionar, sau din auzite. Nu poti scoate din palarie, una-doua, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, daca nu ai avut cu ei un comert cat de cat consistent. Eu unul nu inteleg de ce face asta domnul Puric. In termeni crestini, i-as vorbi de „slava desarta”: vrea sa para altceva decat este.
La cat e de inteligent si de angajat spiritual, as fi asteptat sa-l vad mai smerit, mai aproape de discursul unui marturisitor decat de acela al unui ganditor amator.
Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogica riscanta. Cand vrei sa educi pe cineva, nu incepi prin a-l flata. Daca vrei ca cineva sa invete ceva, nu-i spui mereu ca n-are nimic de invatat. Or, domnul Puric incurajeaza un soi de legendarizare arbitrara a natiunii, din care rezulta ca ea frizeaza desavarsirea. Atunci la ce bun s-o mai dascalesti? Suntem unici, persecutati de tot mapamondul, singurii crestini adevarati, speranta lumii, gloria speciei! Asta e gandire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui sa faca posibile asemenea analogii”
a mai aratat scriitorul.

(Gabriel Niculescu)

Citește și...