Acasă » Știri » Cum se scot căpușele din piele, dacă ai fost mușcat. Învață metoda corectă

Cum se scot căpușele din piele, dacă ai fost mușcat. Învață metoda corectă

De: Cancan 10/05/2019 | 15:32
Cum se scot căpușele din piele, dacă ai fost mușcat. Învață metoda corectă
Cum se scot căpușele din piele, dacă ai fost mușcat

Odată cu sosirea anotimpului cald, riscul de a fi mușcați de căpușe este tot mai mare. Căpușele sunt organisme parazite, se găsesc în iarbă și se pot, foarte ușor, prinde de pielea umană sau de blana animalelor. Unul dintre cele mai cunoscute mituri este că, dacă intri în contact cu o căpușă dezvolți Boala Lyme (o boală gravă). Acest aspect nu este întru totul adevărat, doar căpușele infectate cu Borrelia transmit această boală, și doar dacă aceasta a apucat să te înțepe. Simplul contact cu ea nu prezintă niciun pericol.

Cum se scot căpușele din piele – metoda corectă

Cei mai mulți se tem să scoată singuri căpușele înfipte în piele, din cauză că există riscul ca apucând-o de corp, aceasta să se rupă să rămână capul înfipt în piele. Astfel se poate produce o infecție nedorită. Dacă niciuna dintre cele patru metode recomandate mai jos nu funcționează, trebuie mers la doctor. (Citește și: Momente de panică pentru Celia! Fiul ei a fost mușcat de o căpușă)

1. Bățul de chibrit

O metodă veche, de mare succes pentru îndepărtarea unei căpușe înfipte în piele este folosirea unui băț de chibrit. Se umezește ușor capul bățului de chibrit, și se trasează câteva cercuri în jurul locului unde se află căpușa. La scurt timp, căpușa își va scoate singură capul din piele, și va ieși de bunăvoie pe bățul de chibrit, atrasă fiind de mirosul puternic de fosfor. Acest procedeu simplu se poate încerca îndată ce am fost mușcați de o căpușă, sau la mai multe zile, când am observat căpușa în piele.

2. Untură de porc

Atunci când observăm că avem o căpușă prinsă în corp, trebuie să acoperim toată cu multă untură solidă și să așteptăm 3-4 minute. Untura va astupa complet căpușa și zona de piele afectată și din cauza lipsei totale de aer și a riscului de sufocare, se va desprinde singură și va scoate capul din piele. Dacă nu s-a desprins de la prima aplicare, se mai pune o dată untură în strat gros.

3. Tinctură de iod

Se umezește bine o bucată de vată în tinctură de iod (nu iod simplu), și se aplică pe căpușă. Se ține așa 4-5 minute, până când căpușa se desprinde singură. Tinctura de iod se găsește la farmacii. În cazul în care căpușa este prinsă adânc în piele, operațiunea se repetă de mai multe ori.

4. Acetonă

Atunci când observăm că avem o căpușă înfiptă sub piele – pe braț, pe picior, pe coapsă, pe spate sau în orice alt loc, este de ajuns să umezim o bucată de vată în acetonă și să o aplicăm pe căpușă. În câteva minute, ea va cădea singură. La final, dezinfectăm zona cu iod și ungem cu cremă de gălbenele și propolis.

Ce să faci în cazul în care capul căpușei a rămas în piele

În cazul în care capul căpușei rămâne, în organism, riscul crește în mod semnificativ, motiv pentru care este necesar accesul la un medic, chiar și în absența simptomelor.În afară, va arăta ca un mic punct negru pe care nu-l puteți vedea întotdeauna. Capul căpușei, în mod natural, este necesar să se îndepărteze de pe rană, iar apoi procesul are dezinfectant – peroxid de hidrogen zelenkoj sau iod. (Citește și: Caddy de la B.U.G. Mafia, în stare de şoc! ”A ajuns la spital cu o căpuşă înfiptă în piept!”)

Cel mai indicat ar fi să se solicite asistență chirurgicală calificată. Puteți merge imediat la camera de urgență, unde chirurgul va face o mică incizie și va extrage capul. Când ajungeți la doctor, va fi bine dacă păstrați corpul căpușei, pentru ca experții să verifice dacă a fost contagioasă sau nu.

Pentru a elimina capul de capsulă la domiciliu:

  • luați un ac subțire și dezinfectați-l bine: alcool, peroxid de hidrogen sau, ținându-l peste foc;
  • scoateți ușor resturile blocate le racla din rană, o lupă și lumina strălucitoare nu va fi de prisos;
  • acum dezinfectați rana cu același peroxid sau iod. Este destul de simplu!

Cum arată o căpușă

Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac. Căpuşa înţeapă pielea cu ajutorul aparatului bucal, iar glandele ei salivare injectează o substanţă anticoagulantă. Căpuşa rămâne ataşată de piele câteva ore până ce se umple de sânge, mărindu-şi dimensiunile în mod spectaculos.

Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.

Este imposibil să recunoşti muşcătura de căpuşă doar după aspectul pielii. Lucrurile sunt clare doar dacă ai găsit insecta pe corpul tău. Pentru a fi sigur că este vorba despre această insectă, îi poţi număra picioarele. Căpuşa are 8 membre. Când căpuşa nu e îmbuibată cu sânge, este plată, iar când se hrăneşte devine rotundă.

Diagnosticul este pus cu dificultate chiar şi de un medic experimentat, iar antibioterapia este necesară. Multi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburari psihice, neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică.

În cazul mușcăturilor de căpuşe este util de ştiut că chiar dacă se încearcă extragerea corpului căpuşei, capul acesteia rămâne înfipt în piele. De aceea, este necesară fie prezentarea la medicul de familie, fie într-un serviciu de urgenţă, unde să poată scoate pe cale de mică chirugie capul căpuşei din piele„, a explicat Gabriel Perianu, medic primar urgenţe.

Un bun mijloc de prevenire este purtarea de încălţâminte închisă (nu vorbim de culoare, ci de izolarea labei piciorului – adidaşi ori bocanci, nu sandale sau papuci) şi de pantaloni lungi şi de tricouri şi bluze cu mânecă lungă.

Simptomele mușcăturii de căpușă

Mușcătura poate să nu producă niciun simptom. Totuși, dacă sunteți alergic, puteți avea: durere, umflătură în locul infectat, erupție, senzație de arsură sau chiar dificultate respiratorie.

ATENȚIE! Căpusele sunt purtătoare ale unor boli care pot fi transmise prin mușcătură și pot cauza o varietate de simptome ce debutează de obicei în primele săptămâni de la incident.

Posibile simptome ale bolilor transmise de căpuse sunt:

  • Spoturi(puncte) roșii sau prurit în jurul muscăturii
  • Rigiditate la nivelul gâtului
  • Amețeală
  • Dureri de cap
  • Senzație de slăbiciune
  • Durere de mușchi sau articulații
  • Febraă
  • Noduli limfatici inflamați

Adresați-vă medicului imediat ce aveți astfel de simptome!

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Imagini INCENDIARE cu ISPITA care a primit un CADOU de 600.000 de euro de la milionarul român
Imagini INCENDIARE cu ISPITA care a primit un CADOU de 600.000 de euro de la...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează nici de ea, nici de copil”
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu cumpere așa ceva”
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Trenul produs în China care va lega 3 municipii importante din România. Poate circula cu o viteză de 160 km/h
Trenul produs în China care va lega 3 municipii importante din România. Poate circula cu...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au dat o nouă lovitură în România. Investiția uriașă se află fix lângă un mare oraș al țării
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au dat o nouă lovitură în România. Investiția uriașă se află...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Ioana Dichiseanu, dezvăluiri emoționante. Semnele pe care le-a primit de la regretatul Ion Dichiseanu după decesul acestuia: „Nu au fost doar în mintea mea”
Ioana Dichiseanu, dezvăluiri emoționante. Semnele pe care le-a primit de la regretatul Ion Dichiseanu după...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...