Decizie CEDO de ultimă oră. Franța, obligată să plătească șapte romani entie romă pe care i-a evacuat dintr-o tabără

Autor: T.S
Publicat: 14/05/2020 | 23:07
Decizie CEDO de ultimă oră. Franța, obligată să plătească șapte romani entie romă pe care i-a evacuat dintr-o tabără

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, Franța, după ce în 2013 autoritățile au decis evacuarea a șapte români de etnie romă dintr-un tabără fără să țină cont de situația particulară a persoanelor expulzate.

Cei șapte români au sesizat în aprilie 2013 CEDO, braţul juridic al Consiliului Europei (CoE), în urma deciziei autorităţilor franceze de a evacua tabăra neautorizată în care se aflau de şase luni, la Courneuve, în regiunea pariziană, scrie AFP.

În lipsa unor propuneri în vederea unor mutări, reclamanţii au plecat până la urmă să se instaleze provizoriu în altă tabără, fără caravanele lor care, susţin ei, au fost confiscate.

„Tratament inuman și degradant”

Circumstanţele evacuării cu forţa a acestei tabere şi condiţiile de trai ulterioare ale romilor „nu constiuie un tratament inuman şi degradant”, au hotărât judecătorii CEDO, anunţă Curtea într-un comunicat.

Cu toate acestea, „din cauza unui termen scurt între hotărârea prefecturii şi punerea acesteia în aplicare, nu a existat nicio examinare a consecinţelor expulzării şi situaţiei particulare a reclamanţilor”, precizează Curtea.

Încălcarea articolului opt

Concret, Franţa a încălcat articolul 8 – privind dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului – şi articolul 13 – privind dreptul la un recurs eficient – ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO subliniază că „apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor specifice este necesar să fie luate în calcul în examinarea proporţionalităţii la care sunt obligate autorităţile naţionale”, ceea ce nu s-a întâmplat în acest dosar. Franţa a fost condamnată de CEDO la plata sumei de 7.000 de euro fiecărui reclamant – reprezentând daune morale, scrie News.ro. 

Citește și...