Acasă » Showbiz » Destinul crud al Romicăi Puceanu, regina muzicii lăutărești din România și femeia pe care Nicu Ceaușescu o numea „mama mea doi”

Destinul crud al Romicăi Puceanu, regina muzicii lăutărești din România și femeia pe care Nicu Ceaușescu o numea „mama mea doi”

De: Dan Mlădinoiu 30/04/2023 | 11:58
Destinul crud al Romicăi Puceanu, regina muzicii lăutărești din România și femeia pe care Nicu Ceaușescu o numea „mama mea doi”

Romica Puceanu s-a născut pe 19 ianuarie 1927, în cartierul Cărămidari (actualul Tineretului) din București. A deprins tainele cântatului în familie, într-un început de reevaluare și punere în valoare a cântecului popular. Tatăl său, Constantin Puceanu, cânta la „Hanu’ lui Manuc”, era un ţambalist de renume, respectat de lăutarii bucureşteni.

Primele interpretări muzicale în public ale viitoarei artiste aveau să apară pe când avea doar 14 ani, la „Hanul Galben” din Târgovişte, când se alătură verilor săi lăutari, fondatori ai tarafului „Frații Gore”. În anul 1963, înregistrează primele piese la Electrecord, sub forma a două discuri de patefon. Un an mai târziu, înregistrează primul disc la Electrecord, împreună cu taraful „Frații Gore”, avându-i alături pe inegalabilii Victor Gore la acordeon şi Aurel Gore.

Cântecele care au fermecat lumea

În spectaculoasa-i carieră, Romica Puceanu a înregistrat 40 de discuri. Printre cele mai cunoscute melodii se numără „Multă lume noroc are”, „Cântă cucul de trei zile”, „Pasăre necunoscută”, „Plângeam, plângeam în tacere”, „Pentr-un cal şi-o iapă sură”, „Blestemat să fii de stele”, „Bate vântul frunzele”, „Ce-aveţi voi duşmani cu mine”, „Aş munci la plug şi coasă”, „Pe drum de la Lixandrie”, „Stinge, Doamne stelele”, „Florăresele”, „La cârciuma de la drum”, „Ia mai dă o damigeană”, „Şaraiman”, „Într-o joi de dimineață” și „Zori de ziuă se revarsă”. Este de menționat faptul că, în interpretarea melodiei „Un ţigan avea o casă”, regăsită şi în repertoriul altor artişti, Romica Puceanu include și o strofă cântată în limba rromani, potrivit infoactual.ro

Marile restaurante se băteau pentru a-i fi gazdă

Deosebit de riguroasă în orchestraţia melodiilor interpretate și acompaniamentul acestora, Romica Puceanu a creat un stil de interpretare unic, grație vocii sale inconfundabile și a acurateții cu care reușea să redefinească stilul bătrânilor lăutari, în care compatibilitatea dintre interpretarea solistei şi instrumentişti era definitorie. Aceste atuuri, precum și temele cântecelor sale, i-au adus o recunoscută apreciere a publicului. Restaurantele în care cânta Romica Puceanu se transformau în săli de spectacol, reușind să cucerească marile localuri bucureștene, care se întreceau în a o aduce să cânte: Salonul Spaniol al Restaurantului Caraiman, Capitol, Continental, Monte Carlo din Cişmigiu, Intercontinental şi Hotel Flora. În anii ’60 și ’70, Romica Puceanu devine un vârf al muzicii lăutăreşti, urbane, fiind pur și simplu adulată. Invitațiile de peste tot nu mai conteneau.

Începând cu 1944, este numită din ce în ce mai des „Regina noastră” (a romilor). Între 1945-1964 își face un nume de frunte, cântând în majoritatea cârciumilor din zonele Floreasca și Herăstrău.

Ciudata relație cu Nicu Ceaușescu

Nicu Ceaușescu, mezinul „celui mai iubit fiu al poporului” o admira și îi spunea „mama mea doi”, iar ea venea la Sibiu chemată de “prințișor”, pe atunci prim-secretar PCR al județului, să-i cânte de jale și de suflet greu.

Ca toți românii, și comuniştii ascultau muzică lăutărească. Petrecerile lor erau animate de lăutari, chiar dacă înregistrările şi difuzarea cântecelor de mahala la scară largă erau foarte atent controlate de cenzură. Romica Puceanu a cântat şi la adunările cuplului de dictatori, însă Ceaușeștii o preferau mai mult pe Ioana Radu, o desăvârșită interpretă de romanțe.

Nicu Ceauşescu, odrasla „marilor cârmaci ai țării”, nu participa la petrecerile nomenclaturii unicului partid, ci îşi făcea propriile chermeze, la Sibiu. Mare amator de muzică lăutărească, Nicușor o chema pe regina muzicii lăutărești special pentru el. „Pe Romica o chema la Sibiu ca să-i cânte”, confirma şi Gabi Luncă, într-un interviu. O aprecia atât de mult, încât îi spunea mamă, se arată în volumul „Floarea rromă: 55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989”. Și George Udilă, unul dintre cei mai apreciaţi instrumentişti de muzică lăutărească și folclor din România, susține același lucru: „Am fost la restaurant, la Doina, ani de zile, cu o orchestră extraordinară, inclusiv cu maestrul Toni Iordache. Romica ne ţinea acolo şi de ea depindea tot, că era mama lui Nicuşor Ceauşescu a doua. Aşa îi spunea: mama mea doi”.

„Căpitane de județ” și „La Chilia-n port”, cântece fără cenzură

Același lucru era susținut și de către regretatul Nelu Ploieșteanu, într-o emisiune tv. „Am cântat la toţi preşedinţii, cu excepţia lui Constantinescu. Am cântat cu Romica Puceanu, Maria Dragomiroiu. Şi venea Nicu Ceauşescu. Nu era un om aşa de rău. Lui Nicu îi plăcea muzică lăutărească, de puşcărie. Pe mine mă punea să-i cânt «Căpitane de judeţ», «La Chilia-n port», pentru că erau nişte cântece interzise“.

Formidabilele sale calități vocale și interpretative au făcut din Romica Puceanu un reper în țară, dar și în lume, fiind apreciată din Statele Unite până în Japonia. Era unică. Numai ea știa să cânte folclorul țigănesc-autentic, curat, cules de la bătrâni-fără măști de scenă. Cânta din suflet. Cunoștea jalea și dorul.

„Ceea ce cânt eu nu-i o pătură de muzică țigănească. Pătura mea de muzică e boierească, muzică de pahar, lăutărească”, spunea marea artistă într-un interviu din 1992, răspunzând în acest fel interlocutoarei care chestiona problema urmașilor.

Alături de Telly Savalas

În 1988 s-a angajat într-un turneu american. Vreme de jumătate de an, în fiecare seară, a susținut spectacole la restaurantul Transylvania, de pe 42nd Street, Long Island City, New York. Ulterior, cu ajutorul omului de televiziune Aristide Buhoiu, și-a prelungit șederea în Statele Unite. Astfel, a prins contracte pe marile scene ale Lumii Noi, alături de artiști de renume. Printre ei, Telly Savalas, celebru în România prin serialul „Kojak”, difuzat în țară prin anii ’70-’80.

Tragicul final

Faimoasa artistă a murit pe 24 octombrie 1996, în urma unui cumplit accident de mașină. Se întâmpla cu numai o zi înainte de a pleca la Paris, unde își planificase un concert, la cererea oficialităților de profil din Hexagon. Romica Puceanu a fost înmormântată la cimitirul Izvorul Nou, zona Dristor, cunoscut pentru aleea lăutarilor, unde își dorm somnul de veci și alți muzicanți celebri: Nicușor Predescu, Fărâmiță Lambru, Ion Albeșteanu. La înmormântare i-a cântat taraful Ion Albeșteanu.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se coșcovește pe zi ce trece
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?”
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul a dezvăluit în ce relații a rămas cu mama fetiței sale
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe bloc. Acoperişul clădirii a luat foc
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite. Are două fete și un băiat: „Petrec mai puțin timp decât mi-aș dori cu ei”
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite....
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru a-ți stimula funcțiile cognitive
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru...
Care este diferența dintre hotel și motel. Mulți nu o știu și își iau țeapă la cazare
Care este diferența dintre hotel și motel. Mulți nu o știu și își iau țeapă...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se coșcovește pe zi ce trece
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
De ce s-a retras Cornel Palade din lumina reflectoarelor. Cu ce se ocupă acum actorul
De ce s-a retras Cornel Palade din lumina reflectoarelor. Cu ce se ocupă acum actorul
S-a stins din viață Măicuța Anastasia de la Mănăstirea Nera. În perioada regimului comunist, a fost una dintre cele mai îndrăgite artiste
S-a stins din viață Măicuța Anastasia de la Mănăstirea Nera. În perioada regimului comunist, a...
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se bucure de liniște și pace
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...