Am aflat ce învârteli făcea ”Luki Luciano” din nordul Capitalei. Filiera ”Şpăgi la Poliţia Locală”

Publicat: 04/11/2016 | 00:00

Până nu demult, era considerat ”stăpânul” celui mai bogat sector din România, sectorul 1 al Capitalei. Un personaj bine înfipt în toate afacerile din Primăria păstorită de Andrei Chiliman şi ”agent secret” al cuplului Moisescu-Costescu (care a controlat instituţia mulţi ani), Emanoil Bocean, poreclit ”Luki Luciano” dirija cu mână de fier Poliţia Locală. Procurorii DNA l-au arestat însă în vară, la câteva săptămâni după ce CANCAN.ro dezvăluia AICI cum îi terorizează ”Luki Luciano” pe membrii filialei PMP.

Ancheta procurorilor a scos însă la iveală şi alte manevre, pe care Emanoil Bocean le ”guverna” la Poliţia Locală: licitaţii trucate, operaţiuni fictive, afaceri ”comisionate”, şpăgi. O ”maşinărie” prin care firme favorite storceau bani de la bugetul public, iar sume însemnate erau ulterior direcţionate spre buzunarele lui ”Luki Luciano” şi ale oamenilor din anturajul său. Reporterii noştri speciali au intrat în posesia unei note de la dosar în care se descrie clar circuitul şpăgilor în Poliţia Locală a Sectorului 1: ”În perioada 2010-2014, pentru procedurile de licitaţie publică, înainte de publicarea anunţului, Stoica Spirea Daniel, Stoicescu Vasile şi Bocean Emanoil (N.RED. – coordinator al Poliţiei Locale de sector) conveneau includerea unor clauze limitative care să asigure câştigarea licitaţiei de către societăţile comerciale ale susnumiţilor, indicate de Bocean Emanoil, persoanelor cu putere de decizie din Poliţia Locală şi Primăria Sectorului 1 Bucureşti.

În cazul cumpărării directe, sus-numiţii discutau în prealabil despre procedura pe care Poliţia Locală poate să o iniţieze, respectiv, lucrări de demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1, lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafeţele multiple apartinând sectorului 1 sau lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritorială a sectorului 1 (…), după care sub influenţa exercitată de Emanoil Bocean iniţia o cumpărare directă pe cataloagele firmelor agreate, administrate de Stoica Spirea Daniel şi Stoicescu Vasile. În realitate, lucrările de demolare a garajelor amplasate ilegal, lucrările de îndepărtare graffiti sau demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal nu au fost prestate niciodată, acestea fiind consemnate numai scriptic”.
Procurorii DNA au descoperit că Emanoil Bocean jongla cu banii din bugetul Poliţiei Locale Sector 1
Procurorii DNA au descoperit că Emanoil Bocean jongla cu banii din bugetul Poliţiei Locale Sector 1
 
În luna mai 2011, procurorii au interceptat o discuţie în care ”Luki Luciano” (între tip, condamnat în primă instanţă la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă) îl anunţa pe afaceritul Daniel Stoica Spirea că, Poliţia Locală Sector 1 „are bani de cheltuit” şi a stabilit să-i atribuie un contract lucrări de demolare. De fapt, aceste lucrări nici nu au fost prestate, dar din sumele încasate de la bugetul Poliţiei Locale de firma lui Stoica Spirea, 50% au ajuns la Bocean ca şi comision! În 2013 şi 2014, Bocean a dat alte ”lucrări” unei firme a soţiei lui Stoica Spirea, dar şi altei firme la care acelaşi afacerist era acţionar. Schema era simplă aşadar: Bocean le dădea (în numele Poliţiei Locale de la Sectorul 1) contracte pentru lucrări fictive, iar afaceriştii îi ”întorceau” jumătate din bani. Cum procedau? Vă spunem imediat: ”Din sumele facturate în anii 2011, 2012 2013 şi 2014 pentru diverse lucrări, Emanoil Bocean a impus remiterea a 50%, din valoarea facturată, fără TVA. Cuantumul sumelor a fost stabilit de Bocean Emanoil şi pentru că, aceste servicii nu au fost prestate niciodată de firmele menţionate, înţelegerea privea plata comisionului, pentru păstrarea contractelor, profitabile societăţilor comerciale implicate”.

Mai mult, pentru banii primiţi, ”Luki Luciano” aranja şi cu inspectorii Curţii de Conturi să treacă cu vederea neregulile din contabilitatea Poliţiei Locale. Sursele noastre susţin acum că, între timp, cercul s-ar fi strâns şi în jurul altor persoane, complici de-ai lui Bocean. E vorba despre fostul ordonator de credite al Poliţiei Locale Sector 1, dar şi adjuctul acestuia, ale căror tentacule s-au extins şi în structurile actuale aflate în subordinea Primarului Dan Tudorache. Despre toate acestea, vorm reveni însă pe larg!

De luni până joi, ”Luki” stătea în Bucureşti, iar weekendul şi-l petrecea la conac, ca un adevărat boier….care lucrează la Stat!
De luni până joi, ”Luki” stătea în Bucureşti, iar weekendul şi-l petrecea la conac, ca un adevărat boier….care lucrează la Stat!Bocean o ”ardea” modestInteresant este că, până la sfârşitul anului trecut (când, probabil, a auzit că este urmărit de DNA), Bocean venea la sediul Poliţiei Locale cu un superb Range Rover Sport negru (cu iniţialele KJB), diesel, de aproximativ 70.000 de euro, însă nu de mult timp a apărut într-o Skoda Octavia cu iniţialele HNO.Potrivit surselor noastre, Range-ul a fost ascuns în garaj şi înlocuit cu ceva inferior ca să creeze o anumită aparenţă. De altfel, domeniul impresionant de la Crevedia şi lacul pe care Bocean îşi întinde proprietatea, astea n-au mai putut fi ascunse nici de însuşi David Copperfield. Chiar dacă locuia în Bucureşti (până să fie arestat), don “Luki” are imediat lângă Bucureşti un…domeniu ieşit din comun. Construcţii noi, totul aranjat milimetric: conac, stupi, solarii, sere, herghelie, un tractor în curte, diferite alte animale. Conacul nu este aşezat aiurea, ci pe malul unui lac, unde “Luki” şi-a amenajat un ponton de pe care pescuia de joi până duminică, când nu era ocupat cu diferitele combinaţii prin sectorul 1 (MAI MULTE CITIŢI AICI).Cine are detalii cu privire la învârtelile de la Poliţia Locală Sector 1, ne poate scrie pe pont@cancan.ro!Adrian Nicolae

Citește și...