Te-ai întrebat vreodată din ce sunt făcuți, de fapt, pufuleții din comerț? Noi avem răspunsul! Dragoș Pătraru a atras atenția! Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a analizat 32 de tipuri de pufuleți disponibile pe piață, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Studiul scoate în evidență prezența unor ingrediente și substanțe care, consumate în exces, pot avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra copiilor.
„Dă-o încolo! E enorm totuși. Pentru ceva care le dăm copiilor. 34% din produsele analizate conțin sare iodată! 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs”, a spus jurnalistul.
Potrivit analizei, 59% dintre produsele testate conțin mai mult de 5 grame de acizi grași saturați, cantitate care depășește limitele recomandate. Aceste grăsimi sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, atrag atenția medicii citați de Dragoș Pătraru. El a subliniat, de asemenea, că astfel de produse nu ar trebui să fie incluse în alimentația copiilor.
„Sigur că sportivii de performanță au nevoie de mai mult pentru că depun efort intens, transpiră și sigur găsiți la tot pasul idioți care spun că puteți să băgați câtă sare vreți în voi”, a comentat prezentatorul.

Citește și: Alimentele care ne încălzesc corpul pe timp de iarnă. Sunt bune și pentru slăbit
Un alt aspect îngrijorător este utilizarea aditivilor alimentari, regăsiți în 38% dintre produsele testate. Unele sortimente includ până la opt aditivi, printre care potențiatori de gust, emulsifianți și coloranți. Topul celor mai „încărcate” produse din acest punct de vedere este dominat de:
Atunci când vine vorba de sare, analiza a arătat că 31% dintre sortimente au între 2 și 3 grame de sare per 100 de grame, iar 34% utilizează sare iodată. Printre acestea se numără:
Lista produselor cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate este dominată de sortimentele aromatizate sau dulci:
Chiar dacă în teorie ar trebui să conțină numai sare, ulei, apă și mălai. Analizele au arătat prezența unor ingrediente mai complexe, precum grăsimile hidrogenate, pudra de brânză, aromele artificiale și extractul de drojdie.
„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic, a spus Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC, în 2017.