Doliu în cinematografie! A murit regizorul Radu Gabrea!

Publicat: 09/02/2017 | 22:26
Doliu în cinematografie! A murit regizorul Radu Gabrea!

E din nou doliu în cinematografia românească! Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi regizori, Radu Gabrea, a încetat din viaţă, a declarat soţia artistului, actriţa Victoria Cociaş.

Radu Bartholomeu Gabrea s-a născut pe 20 iunie 1937, la Bucureşti. Între 1974 şi 1997 a locuit în Germania. După absolvirea liceului Spiru Haret, s-a înscris la Institutul de Construcţii din Bucureşti. În anul II a fost arestat timp de 9 luni şi jumătate deoarece un coleg îl invitase la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria din 1956, manifestaţie care de altfel nu a mai avut loc. A fost arestat la 12 noiembrie 1956. A fost judecat în lotul „Mitroi”, compus în cea mai mare parte din studenţii de la Facultatea de Drept. Prin sentinţa Nr. 534 din 19 aprilie 1957 a Tribunalului Militar Bucureşti a fost achitat, fiind eliberat la 28 mai 1957. După eliberare, a fost readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a terminat-o cu diplomă de inginer construcţii civile şi industriale. A lucrat apoi doi ani pe şantier lângă Târgu Mureş înainte de a reveni la Bucureşti în proiectare. S-a înscris apoi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia regie de film.

Radu Gabrea a debutat în 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”. Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970.

În 1970, anul în care a stat timp de 6 luni la Paris, a realizat primul serial de televiziune din România: „Urmărirea”. Următorul său film, „Dincolo de nisipuri”, realizat în 1973, a fost oprit din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. În urma conflictului respectiv, precum şi a intervenţiilor cenzurii, Radu Gabrea a emigrat în Germania, ţara de origine a mamei sale. În 1997, Radu Gabrea a fost numit preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 1999.

Citește și...