A murit! Doliu în muzica populară din România: Dumnezeu s-o odihnească

Publicat: 04/12/2019 | 15:49

Muzica populară din România este în doliu. Ileana Bacîtea, una dintre cele mai vechi soliste ale Ansamblului Folcloric Profesionist “Doina Gorjului” a murit. Moștenirea sa este impresionantă, mai ales că a început să cânte de la vârsta de 15 ani. Vestea care a adus lacrimi și tristețe în sufletele celor care au cunoscut-o și au iubit-o a fost dată de una dintre fostele sale colege de breaslă, care îi era și foaret bună prietenă.

Cântăreața Ileana Bacîtea a murit

Regretata cântăreață de muzică populară Ileana Bacîtea a părăsit această lume în urmă cu câteva ore. Artista Natalia Gorjanu a anunțat trista veste prin intermediul următorul mesaj, postat pe pagina sa de Facebook: “Cu durere în suflet, anunț trecerea în neființă a dragei mele… prietene și colege… Ileana Bacîtea…! Dumnezeu s-o odihnească”. Deocamdată, nu se știe cauza decesului vedetei.

Ileana Bacîtea a cântat de la 15 ani. După absolvirea liceului, la 20 de ani, a participat la un concurs pentru ocuparea unui post de solist vocal în cadrul Ansamblului “Doina Gorjului“. Membrii comisiei au fost impresionaţi şi au angajat-o ca solistă. Ea rămas alături de ansamblu și în anii 90, când se dorea desființarea acestuia, iar artiștii cântau de multe ori fără bani, doar pentru a-l menține, potrivit pandurul.ro.

“În perioada anilor ’90 erau mari probleme, dar n-am ţinut cont de propuneri şi am rămas alături de o mână de oameni cu care am şi salvat ansamblul de la desfiinţare. Neavând fonduri, o perioadă mare de timp, cântam fără a fi plătiţi şi aşa am reuşit să-l menţinem în viaţă.

În cântecul meu se regăsesc perle ale folclorului. Am preluat piese de muzică populară de la mari artişti: Filofteia Lăcătuşu, Maria Apostol, Maria Lătăreţu, pentru că am vrut să duc mai departe folclorul tradiţional. Aceste renumite şi neuitate soliste trăiesc prin noi şi cântecele noastre”, a povestit regretata solistă de muzică populară într-un interviu oferit pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Ileana Bacîtea a urcat ultima dată pe scenă în primăvara anului trecut, alături de artiștii Orchestrei “Doina Gorjului” și dirijorul Aurel Blondea. În clipul de mai jos, puteți o puteți asculta pe îndrăgita cântăreață.

Citește și...