Doliu în România. A murit istoricul Ion Bitoleanu

Autor:
Publicat: 27/08/2020 | 18:41
Doliu în România. A murit istoricul Ion Bitoleanu

Este zi de doliu în România. Astăzi, istoricul şi profesorul universitar Ion Bitoleanu a murit, lăsând în urma lui un gol imens în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut.

Cunoscutul profesor universitar și istoricul Ion Bitoleanu a murit astăzi, informează cugetliber.ro. Potrivit sursei citate, acesta a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, în anul 1960, ca şef de promoţie, apoi a fost profesor de istorie (1960-1964) la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, unde a fost şi elev. Din anul 1964 a fost încadrat în învăţământul superior, prima dată ca decan al Facultăţii de Istorie din Institutul Pedagogic Constanţa, apoi timp de 25 de ani profesor universitar la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, apoi la Universitatea „Spiru Haret”, unde a deţinut şi funcţia de decan al Facultăţii de drept şi administraţie publică Constanţa.

Istoricul a lăsat un gol imens în urma morții sale

Nimeni nu a uitat de profesorul universitar Ion Bitoleanu. În urma morții sale au curs numeroase mesaje triste, din partea reprezentaților instituțiilor în care a activat acesta, de-a lungul timpului.

„Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deplânge pierdea un vechi prieten și colaborator: prof. univ. dr. ION BITOLEANU, cercetător de primă mână al istoriei Dobrogei, autor de volume de referință, profesor al multor muzeografi și cercetători ai instituției, prezent, timp de decenii, la activitățile instituției noastre. Istoriografia Dobrogei este, din nou, în doliu! Dumnezeu să-l odihnească!” se arată în mesajul transmis de reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

„Prof. univ. dr. ION BITOLEANU, prietenul familiei mele de-o viață, profesorul meu și al multor generații de studenți ai Academiei Navale, ai Universității „Ovidius” și ai Universității „Spiru Haret” a plecat…Omul, istoricul Dobrogei și profesorul Ion Bitoleanu va rămâne, mereu, aici, în inima noastră! Doamne, ține-l aproape pe nea Nelu! Lavinia și Decebal Dumitrașcu” se mai arată într-un mesaj de condoleanțe, transmis în urma morții lui Ion Bitoleanu.