Efectele pe termen lung ale coronavirusului, mult mai grave decât se credea până acum! Ce spun medicii italieni

Publicat: 13/07/2020 | 21:49
Efectele pe termen lung ale coronavirusului, mult mai grave decât se credea până acum! Ce spun medicii italieni

Efectele pe termen lung ale coronavirusului sunt mult mai grave decât se credea până acum. Citește mai jos ce spun medicii italieni despre acest lucru.

Specialiștii italieni care au tratat deja zeci de mii de cazuri de infecție cu coronavirus au ajuns la concluzii îngrijorătoare, scrie Sky News.

Efectele pe termen lung ale Covid-19 sunt multiple, chiar și în cazul persoanelor care au avut simptome ușoare sau au fost asimptomatici.

În Lombardia, regiunea italiană cel mai grav afectată de pandemie, bolnavii de Covid-19 au suferit psihoză, insomnie, afecțiuni renale, infecții ale lichidului cefalo-rahidian, oboseală cronică și probleme articulare. 

Toate grupele de vârstă sunt vulnerabile

Medicii avertizează că unii bolnavi e posibil să nu își revină niciodată după contractarea coronavirusului și că toate grupele de vârstă sunt vulnerabile. 

Covid-19 este o infecție sistemică și afectează toate organele, nu doar sistemul respirator, mai spun specialiștii italieni. 

Unii bolnavi vor observa că le este afectată capacitatea de a lucra, de a se concentra sau de a face efort fizic. 

„Vedem din ce în ce mai multe manifestări acute”

„Inițial, am considerat că infecția cu coronavirus este ca o gripă mai severă, apoi am crezut că este precum un amestec între gripă și pneumonie. După o vreme am constatat, însă, că este o boală sistemică și afectează atât sistemul cardio-vascular, pe cel nervos, cât și pe cel renal. Vedem din ce în ce mai multe manifestări acute ale insuficienței renale care necesită dializă, dar și infarcturi și accidente vasculare. De asemenea, în întreaga lume se poate observa că o mare parte din cei bolnavi au fost foarte afectați de boală”, a declarat medicul Roberto Cosentini, șeful departamentului de Urgență al Spitalului „Papa Giovanni XXIII” din Bergamo.  

Concluziile îngrijorătoare la care au ajuns medicii din nordul Italiei sunt aceleași cu ale unui studiu recent finalizat de specialiștii de la University College din Londra. 

Foto: pixabay.com