El Clasico de Avellaneda, al doilea derby al Argentinei

Autor: Sabin P.
Publicat: 09/02/2020 | 08:44
El Clasico de Avellaneda, al doilea derby al Argentinei

Cel mai important meci al weekend-ului în Argentina se va disputa duminică noaptea, de la ora 00:40, pe Estadio Presidente Juan Domingo Peron, între Racing Club și Independiente. El Clasico de Avellaneda, cum mai este cunoscut acest duel, este al doilea derby ca importanță și magnitudine după El Superclasico, Boca – River, și își va consuma astăzi cel de-al 226-lea episod.

Cele două cluburi au fost înființate la începutul secolului 20, Racing fiind fondat pe 25 martie 1903, iar Independiente, pe 1 ianuarie 1905. Primul duel a avut loc în 1907 și a fost câștigat de „diavolii roșii”, cum mai sunt cunoscuți cei de la Independiente. De atunci, s-au disputat 225 de meciuri în toate competițiile, cu un bilanț de 86 de victorii pentru Independiente și 65 pentru Racing Club.

Anvergura acestui derby este conferită de numărul de trofee cucerite de cele două grupări, 45 pentru Independiente și 38 pentru Racing, El Clasico de Avellaneda fiind al doilea cel mai titrat din Argentina, după faimosul Boca – River. Până în prezent, „La Academia”, cum mai este poreclită Racing, a cucerit 18 titluri, o Copa Libertadores și o Cupă Intercontinentală, în timp ce „diavolii roșii” au 16 titluri, șapte Copa Libertadores, record al competiției, și două Cupe Intercontinentale.

Cel mai inedit lucru legat de acest derby este legat de faptul că stadioanele lor sunt despărțite de numai 300 de metri, aceasta fiind cea mai mică distanță care separă arenele unor echipe rivale. Astfel, Calle Alsina le unește, dar, totodată, le și desparte.

Înaintea confruntării de pe El Cilindro, cum mai este cunoscut stadionul lui Racing, Independiente ocupă locul 13, cu 25 de puncte, în timp ce gazdele sunt pe 10, cu trei puncte mai mult și cu cele mai multe egaluri din campionatul Argentinei, 10 în 18 meciuri. Racing este neînvinsă în ultimele șapte runde, în timp ce Independiente nu a mai pierdut în ultimele sale patru deplasări, bifând un succes și trei remize. Ultima întâlnire directă s-a disputat în urmă cu aproape un an pe Estadio Libertadores de America și a fost câștigată de Racing cu 3-1, dar „diavolii roșii” au un singur eșec în ultimele patru derby-uri de pe El Cilindro, impunându-se în două rânduri.

Citește și...