Fanii actritei, in lacrimi. A incetat din viata una dintre legendele Hollywood-ului

Publicat: 07/06/2013 | 16:42
Fanii actritei, in lacrimi. A incetat din viata una dintre legendele Hollywood-ului

Actrita Esther Williams, fosta campioana la natatie a Statelor Unite devenita o vedeta la Hollywood in anii '40 si '50, supranumita "Sirena Hollywoodului", a murit la varsta de 91 de ani, joi, in resedinta sa din cartierul Beverly Hills din Los Angeles.

Nascuta la Inglewood, in apropiere de Los Angeles, pe 8 august 1921, Esther Williams a inceput natatia la varsta de opt ani si a castigat la varsta de 17 ani proba de 100 metri liber la campionatele nationale americane.

Esther Williams ar fi trebuit sa participe la Jocurile Olimpice din 1940, dar acea editie a fost anulata din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Esther Williams

Inotatoarea americana s-a lansat in industria de divertisment participand la show-ul acvatic „Aquacade”, de Billy Rose, alaturi de un alt campion de natatie, Johnny Weissmüller, devenit celebru pentru interpretarea personajului Tarzan pe marele ecran.

Silueta ei atletica si gratioasa, asociata cu o franchete inedita in interviuri si costumele de baie uneori provocatoare i-au deschis usile marilor studiouri de la Hollywood, care se confruntau pe atunci cu numeroase dificultati cauzate de razboi si de criza economica.

Esther Williams a fost angajata de studiourile Metro-Goldwyn-Mayer din 1941 pana in 1955 si a debutat pe marele ecran in „Andy Hardy’s Double Life” (1942), unul dintre rarele filme in care ea nu a jucat rolul unei inotatoare.

In „Million Dollar Mermaid” (1952), care spune povestea campioanei de inot sincron Annette Kellerman, Esther Williams a purtat nu mai putin de 28 costume de baie diferite, concepute special pentru ea.

A captat privirile spectatorilor si in musicalul „Balul sirenelor” (1942) si a realizat in 10 ani 18 filme in care a jucat rolurile unor inotatoare.

Esther Williams a fost casatorita de trei ori. In 1940, s-a casatorit cu primul ei iubit, Leonard Kovner. Cu Ben Gage, un prezentator de radio care i-a devenit cel de-al doilea sot, a avut trei copii.

Cel de-al treilea sot al ei a fost actorul Fernando Lamas, tot un campion de natatie, care a murit in 1982. Dupa cariera din cinematografie, Esther Williams s-a lansat in industria constructiilor de piscine si a vanzarilor de costume de baie.

Esther Williams, care obisnuia sa inoate in fiecare dimineata, era reputata si pentru franchetea ei.

„Putini oameni ma recunosc atunci cand sunt imbracata”, i-a spus ea in 1953 presedintelui american din acea vreme Dwight Eisenhower, care a intrebat-o cum o cheama.

Actrita s-a pronuntat in public si impotriva hartuirii sexuale, afirmand ca a fost agresata de producatori de la Hollywood pe cand avea 17 ani.

„Am detestat acest lucru, dar nu puteam sa depun plangere”, a explicat ea. „Pe atunci trebuia sa tacem. Altfel, nu am mai fi primit alte roluri”, mai spunea actrita.

R.N.

teracota

Citește și...