Fanny Blankers-Koen, Atleta Secolului XX

Autor: Sabin P.
Publicat: 24/03/2020 | 20:31
Fanny Blankers-Koen, Atleta Secolului XX

Olandeza Fanny Blankers-Koen a reușit performanța incredibilă de a cuceri patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Londra din 1948, când avea deja 30 de ani, doi copii și era însărcinată cu al treilea! Ulterior, ea a fost votată Atleta Secolului la Jocurile !

Ea nu doar că a ajuns să fie cunoscută de întreaga lume drept „Gospodina Zburătoare”, dar a fost și cel mai de succes sportiv participant la Olimpiada londoneză, prima după cea de-a doua deflagrație mondială. Atât de mare a fost impactul său încât a făcut ca atletismul feminin, desconsiderat de mulți în acele vremuri, să fie privit cu alți ochi. În plus, ea este singura femeie alergătoare din istorie care a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice după ce a avut mai mult de un copil!

Născută pe 26 aprilie 1918 în localitatea Lage Vuursche sub numele de Francina Elsje Koen, Fanny a fost încurajată de familie să practice sportul de la o vârstă fragedă. Înainte de a se apuca de alergat, a practicat tenisul, înotul, scrima, patinajul și gimnastica, iar atletismul l-a îmbrățișat la sfaturile antrenorului său de natație. Acesta i-a sugerat să treacă la alergări pentru a avea mai multe șanse de a ajunge la Jocurile Olimpice întrucât Olanda avea mai multe înotătoare de top și i-ar fi fost foarte greu să le depășească.

În 1935, la 17 ani, devine campioană naţională a Olandei în proba de 800 de metri, stabilind şi un record naţional la doar a treia cursă a carierei! Tot atunci, l-a întâlnit pe viitorul său antrenor, care avea să-i devină şi soţ, Jan Blankers.

Cu toate că înaintea Olimpiadei londoneze, Fanny deţinea nu mai puţin de şase recorduri mondiale, dintre care unul, cel de la 80 de metri garduri, îl realizase cu doar câteva luni mai devreme, mulţi compatrioţi de-ai săi erau de părere că mai bine ar fi rămas acasă să aibă grijă de cei doi copii! Aceştia nici nu aflaseră, însă, că Blankers-Koen era deja însărcinată cu al treilea copil al familiei în momentul startului Jocurilor Olimpice!

Chiar și în aceste condiții, Fanny Blankers-Koen a cucerit patru medalii olimpice de aur la Londra și a fost primită cu mare fast la Amsterdam, unde Regina Olandei, Juliana, i-a oferit titlul de Cavaler al Ordinului de Oranje-Nassau. Ea a mai câștigat trei medalii de aur la Campionatele Europene de la Bruxelles din 1950, la 80 de metri garduri, 100 de metri și 200 de metri, și una de argint la ștafeta de 4×100 de metri și a luat startul și la Jocurile Olimpice din 1952 de la Helsinki.

În Finlanda, a abandonat în timpul cursei de 80 de metri garduri din cauza unei probleme serioase la un picior și, ulterior, a renunțat să mai participe în celelalte probe. Fanny Blankers-Koen s-a retras din activitate în 1955, la 37 de ani, după ce a cucerit cel de-al 58-lea și, totodată, ultimul său titlu de campioană a Olandei, în proba de aruncarea greutății. Ea a fost apoi managerul echipei de atletism a Olandei între 1958 și 1968, iar  în1999, într-o gală desfășurată la Monaco, a fost declarată Atleta Secolului de IAAF.

Fanny Blankers-Koen a murit pe 25 ianuarie 2004, la vârsta de 85 de ani.

Citește și...