Fiul cel mare al jurnalistului Jamal Khashoggi a părăsit Arabia Saudită

Publicat: 26/10/2018 | 09:04
Fiul cel mare al jurnalistului Jamal Khashoggi a părăsit Arabia Saudită

Salah bin Jamal Khashoggi, fiul cel mare al jurnalistului ucis, Jamal Khashoggi, a părăsit Arabia Saudită și s-a dus în Statele Unite. Bărbatul, care are atât cetățenie americană cât şi saudită, nu a putut anterior să părăsească Arabia Saudită după ce pașaportul său a fost restricționat de autorităţi în urmă cu câteva luni.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că secretarul de stat Mike Pompeo a cerut eliberarea paşaportului lui Khashoggi, iar purtătorul de cuvânt al adjunctului, Robert Palladino, a declarat că SUA este „mulțumită” că tânărului i s-a permis să părăsească țara, potrivit Mediafax.

Salah Khashoggi este cel mai mare fiu al cronicarului The Washington Post, oficialii saudiți recunosc că a fost ucis într-o crimă premeditată, executată de o echipă de bărbați cu legături strânse cu prințul moştenitor Mohammed bin Salman. (Citește și Procuror din Arabia Saudită: Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost o crimă cu premeditare)

18 bărbați suspectați pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Arabia Saudită a negat toate cunoștințele despre dispariția lui Khashoggi în consulatul său din Istanbul. Oficialii saudiți au anunțat mai târziu că au identificat 18 bărbați implicați în operațiune, după care Departamentul de Stat a anunțat că au fost înghețate vizele pentru 21 de cetățeni saudiți.

Joi, Palladino a declarat că celelalte trei persoane vizate de SUA au aparținut serviciilor de informații din Arabia Saudită, curții regale și unui minister al guvernului.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post și un critic acerb al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dispărut în urmă cu trei săptămâni după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obține documente necesare căsătoriei sale. Arabia Saudită a încercat să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. (Nu rata Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis! Detalii șocante despre crimă: ”Scos din Consulat în 15 bucăți!”)

Cadavrul jurnalistului Khashoggi, găsit la reședința consulului general al Arabiei Saudite din Istanbul

Cadavrul jurnalistului ucis Jamal Khashoggi a fost găsit într-o fântână din reședința consulului general al Arabiei Saudite din Istanbul. „Surse de încredere de la serviciul de securitate de la Istanbul mi-au spus că trupul lui Khashoggi a fost găsit într-un puț care se află într-o grădină din reședința consulului general din Arabia Saudită”, a declarat pentru Sputnik liderul Partidului Patriotic turc (VATAN), Dogu Perincek.

Corpul ar fi fost ”tăiat în 15 bucăţi” de către un medic legist care făcea parte din comandoul saudit, a adăugat Selvi, potrivit căruia cadavrul dezmembrat a fost scos din consulat, dar se află într-un loc pe care Istanbulul încă nu-l cunoaşte.

”Dacă prinţul moştenitor nu dă socoteală şi nu este înlăturat din post, nu vom încheia acest dosar”, a continuat influentul cronicar.

Recunoaşteri – pătate de contradicţii – ale Riadului cu privire la circumstanţele morţii jurnalistului continuă să provoace un val de scepticism în lume.

Riadul a anunţat destituirea atât a numărului doi al serviciilor saudite de informaţii, generalul Ahmed al-Assiri, şi altor trei conducători de rang înalt din cadrul acestor servicii, cât şi a unui consilier ”de presă” al curţii regale, Saud al-Qahtani. În total 18 suspecţi saudiţi au fost reţinuţi.

Însă analişti occidentali au văzut în aceste destituiri şi arestări o încercare de a desemna ţapi ispăşitori şi de a-l cruţa pe prinţul moştenitor, considerat cel mai puternic om în regat.

Sub titlul ”laţul se strânge în jurul prinţului moştenitor”, Yeni Safak afirmă că şeful comandoului l-a sunat ”în patru rânduri pe directorul biroului prinţului moştenitor, Bader Al-Asaker” după moartea lui Khashoggi. ”Cel puţin unul dintre apeluri a fost efectuat din biroul consului general”, a adăugat ziarul, care nu-şi precizează sursele.

Mutreb a sunat, de asemenea, la ”un număr american”, care ar putea să-i aparţină lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS şi ambasadorul regatului la Washington.