Friedman, Stratfor: „Romania, cel mai important aliat al SUA in regiune”! Vezi mesajul premierului Ponta!

Publicat: 12/10/2014 | 20:40
Friedman, Stratfor: „Romania, cel mai important aliat al SUA in regiune”! Vezi mesajul premierului Ponta!

Fondatorul Stratfor, George Friedman, spune despre Romania ca este cel mai important aliat NATO pentru SUA, in contextul Marii Negre, si cea mai promitatoare tara din regiune.

„Cu siguranta SUA nu se vor implica in Orientul Mijlociu, cu siguranta SUA nu sunt inca gata sa se ocupe de Ucraina. Caucazul este o zona de potentiale agresiuni. Toate acestea sunt inconjurate de tarile Marii Negre.Daca ne gandim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia si fortele, este util sa ne gandim, cum ne gandeam pe vremuri la Marea Mediterana, la un punct de comanda in Marea Neagra, pentru ca aceleasi forte ar putea sa fie folosite pentru a mentine ordinea in Irak, ar putea fi folosite teoretic sa sustina operatiunile din Ucraina, ar putea fi folosite in scenariul georgian. Dar in aceasta zona este un element de stabilitate pentru coasta de vest si acesta este Romania si intr-o masura mai mica Bulgaria si acest lucru transforma Romania intr-o tara importanta”, a spus Friedman.

Ponta

Premierul a postat pe contul lui de Facebook, un mesaj, prin care isi exprima parerea cu privire la cele spuse de fondatorul George Friedman. „George Friedman, fondatorul thinktank-ului de analize geopolitice Stratfor, considera ca Romania este pentru SUA unul dintre cei mai importanti aliati NATO in zona Marii Negre. Sunt de acord cu domnul Friedman – cel mai important pentru Romania este sa ne ocupam locul de cinste in lume si sa nu se mai gandim la noi ca la niste victime, pentru ca suntem tara cu cel mai mare potential din regiune! Ramane doar ca noi sa demonstram asta prin tot ce facem – prin independenta energetica si dezvoltare economica, prin seriozitate si prin asumarea unui rol activ in regiune”, a scris Victor Ponta pe contul de socializare.

L.L

Citește și...