Gabriela Firea, primele declarații după audierea sa la Parchetul General

Publicat: 04/09/2018 | 14:36

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat în această după-amiază, după audierea la Parchetul General în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august, că, după părerea sa, s-a încercat ca prefectul Bucureștiului să fie scos țap ispășitor. Edilul Bucureștiului a dat declarații în calitate de martor.

Gabriela Firea, primele declarații după audierea la Parchetul General

„A fost vorba despre elemente care sunt în responsabilitatea primarului general și în special cele privind autorizarea mitingului, solicitările, dacă acestea au fost sau nu aprobate, dacă a existat un organizator care și-a asumat responsabilitatea pentru organizarea mitingului de pe 10 august. Primarul trebuie să respecte legea 215 privind administrația publică locală, noi nu avem atribuții militare, de intervenție, să participăm sau să cunoaștem secrete de serviciu ale structurilor abilitate de lege să restabilească ordinea și nu putem coordona astfel de evenimente, de aceea nu puteam fi întrebată de acestea decât tangențial, cu privire la modul în care a fost promovat acest miting. Eu eram în delegație oficială la Tallinn”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul a precizat că i s-au adus la cunoștință unele informații ulterior desfășurării acestora.

„S-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor, dar ancheta va releva, desigur, sunt subiectivă, faptul că nu are nicio vinovăție. Nu avea cum să aibă acces prefectul la secrete de serviciu și ordine militare. Nu avea certificat ORNISS și acces la astfel de informații. Nu a făcut altceva decât, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei, să contrasemneze acel ordin, care fusese deja scris întocmai de catre reprezentantul Jandarmeriei”, a completat Firea.

G. Firea: Nu sunt în tabăra celor care critică PSD. Sunt printre cei care nu mai acceptă manipulări

„Eu nu sunt în tabăra celor care critică PSD, sunt printre cei care au luciditate în PSD și nu acceptăm la nesfârșit să se distorsioneze adevărul și să fim manipulați și să se transmită manipulări. Dacă a fi onest, lucid înseamnă a te da cu adversarii…”, a declarat Gabriela Firea, la ieșirea din sediul Parchetului General.

Precizările vin după ce președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că primarul general al Capitalei ar trebui să facă plângeri sau să vină cu probe cu privire la declarațiile sale potrivit cărora în ședința CEx au fost prezentate discuții private de pe mobile.

„Sunt afirmații grave, ar trebui să facă plângeri penale sau să aducă dovezi (n.r.: Gabriela Firea). Nu am ce comenta”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.

Gabriela Firea s-a prezentat, marți, la Parchetul General, pentru a fi audiată în dosarul protestelor din 10 august, primarul adăugând, la intrarea în sediul parchetului, că întotdeauna vorbește pe bază de argumente și că are dovezi pentru a-și demonstra afirmațiile.