Hoții au profitat de măsurile de izolare și au spart zeci de biroruri ale europarlamentarilor din Bruxelles

Publicat: 02/07/2020 | 18:50
Hoții au profitat de măsurile de izolare și au spart zeci de biroruri ale europarlamentarilor din Bruxelles

Hoții au profitat de măsurile de izolare impuse în pandemia de coronavirus și au spart zeci de biroruri ale europarlamentarilor din Bruxelles

În perioada în care sediul din Bruxelles al legislativului european era practic gol și activitatea Parlamentului European fusese mutată exclusiv online, hoții au intrat în birouri. Mai mulți indivizi au răscolit documente și au spart dulapuri din birourile a cel puțin 50 de europarlamentari. Hoții au plecat cu laptopuri, tablete și alte bunuri, scrie Agerpres.

Europarlamentarul german Nico Semsrott, căruia i-au fost furate două laptopuri, s-a declarat dezamăgit de lipsa de reacţie din partea Directoratului general pentru securitate al Parlamentului European (DG SAFE).

„Este un imens scandal”

„Este un imens scandal şi nu ştiu de ce toată lumea tace. Suntem aproape siguri că hoţii au căutat prin toate lucrurile noastre, pentru că totul pare răscolit”, a declarat politicianul.

El şi-a avertizat colegii într-un e-mail trimis luni şi a postat un video pe YouTube în care arată cum hoţii i-au forţat un sertar de la birou, de unde au luat o cheie aflată în sertar pentru a putea deschide un dulap conţinând computere.

În luna martie, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a introdus măsuri stricte pentru a interzice accesul vizitatorilor în clădirile PE şi a încurajat eurodeputaţii să lucreze din ţările lor, ca măsură de precauţie împotriva răspândirii noului coronavirus. Sediul din Bruxelles al PE a rămas gol cea mai mare parte a lunii mai. O purtătoare de cuvânt a instituției a precizat că PE a fost informat despre spargeri și se anchetează furturile.

Eurodeputata cehă Dita Cháranzova, vicepreşedintă a Parlamentului European pentru securitate, a spus că i-a cerut DG SAFE un raport privind spargerile şi a anunţat că va ridica această chestiune la viitoare reuniune a Biroului Parlamentului European, care se ocupă de problemele administrative.

Foto: Shutterstock