Intra maine in vigoare! Poti cere Politia sau o ambulanta prin SMS!

Publicat: 10/06/2015 | 15:50
Intra maine in vigoare! Poti cere Politia sau o ambulanta prin SMS!

Persoanele care au dizabilitati de auz sau de vorbire vor putea folosi numarul unic 113 pentru mesajele asociate apelurilor de urgenta, conform unei legi care va intra in vigoare joi.

Posibilitatea de comunicare prin SMS cu operatorii sericiului de urgenta 112 este prevazuta de legea pentru modificare si completarea actului normativ pe baza caruia functioneaza deja SNAU, Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, si a fost publicata in Monitorul Oficial urmad sa intre in vigoare joi, arata avocatnet.ro

Documentul prevede ca persoanele cu dizabilitati de auz si/sau vorbire vor putea sa foloseasca gratuit numarul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenta.

smurd

Practic, un SMS asociat unui apel de urgenta va fi considerat „orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenta, privind aceeasi situatie de urgenta, catre Serviciul de urgenta 112, de o persoana cu dizabilitati de auz si/sau vorbire inregistrata la administratorul SNUAU care necesita actiunea agentiilor specializate de interventie”, asa cum scrie in noul act normativ.

Masina politie

Totusi, persoanele cu dizabilitati vor putea sa foloseasca numarul 113 doar dupa o inregistrare prealabila a propriului numar de telefon in baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenta. Folosirea abuziva a numarului destinat SMS-ului, pentru injurii sau solicitari nejustificare, va fi amendata cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

(M.N.)

Citește și...