Iohannis, după cererea de revocare a lui Augustin Lazăr: ”Complet neadecvată!” Ce vrea președintele

Publicat: 25/10/2018 | 19:55
Iohannis, după cererea de revocare a lui Augustin Lazăr: ”Complet neadecvată!” Ce vrea președintele

După ce Tudorel Toader, ministrul Justișiei, a cerut revocarea procurorului general Augustin Lazăr, Klaus Iohannis a reacționat. Preşedintele consideră că cererea este de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor europeni. Șeful statului mai crede că Toader ar trebui să-și dea demisia.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr.

Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii”, se precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit rtv.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat care au fost motivele care au condus la această decizie: „Concluzia este aceea a necesității de revenire la normalitate. Asta înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. Loialitatea e definită foarte coerent și frumos printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competențelor și loialității, ci și a bunei cuviințe”.Ministrul Tudorel Toader este de părere că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligațiilor legale: ”Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligațiilor legale. În aceste condiții nu ser mai poate susține ocuparea funcției de conducere din cadrul Minsiterului Public”, a anunțat, miercuri seară, ministrul Justiției.

„Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei și elaborării avizului consultativ, precum și Președintelui României pentru a decide competențele legale ce îi revin”, a mai spus Toader.