Ion Iliescu nu va avea sechestru pe avere, în Dosarul Mineriadei!

Autor: Angie Voicu
Publicat: 17/05/2018 | 09:52

Azi are loc un nou termen în acest dosar, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Fostul președinte al țării va afla dacă judecătorii i-au decizia de a-i pune sechestru pe avere.

UPDATE 10:14  Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că Ion Iliescu nu va avea sechestru pe avere, în Dosarul Mineriada, după ce a respins definitiv cererea Asociaţiei 21 Decembrie 1918 de instituire a sechestrului pe averile persoanelor judecate în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Sechestrul ar putea fi impus pe averea inculpaților, pentru despăgubirea victimelor, dacă li se dovedește definitiv vinovația. Întrebat de jurnaliști dacă Ion Iliescu va putea să plătească milioanele de euro care au fost cerute ca despăgubiri de victimele mineriadei,  avocatul fostului președinte al României a declarat că s-a solicitat și este introdus în cauză Guvernul, „ca reprezentant al statului, în calitate de parte responsabilă civilmente”.

Victimele Mineriadei au cerut sechestru pe averea lui Ion Iliescu

Victimele Mineriadei din 1990 vor să fie despăgubite pentru tot ce au îndurat. În plus cer sechestru pe averile lui Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgul Măgureanu, dar şi ale celorlalţi inculpaţi, potrivit stirileprotv.ro.

„În cauză, având în vedere infracțiunea pentru care sunt trimise persoanele în judecată avem o solicitare de introducere a statului ca persoană responsabilă civilmente. Nu spun eu asta, ci spune legea. Au fost și cereri din partea părților de introducere a diverselor instituții în aceeași calitate de parte responsabilă civilmente. Ceea ce spune rechizitoriul în acest moment este că s-a solicitat și este introdus în cauză Guvernul, ca reprezentant al statului, în calitate de parte responsabilă civilmente. Noi suntem de părere că urmărirea penală nu s-a desfășurat în condiții de legalitate. Sunt cereri formulate la dosar, am cerut restituirea acestuia”, a declarat avocatul Adrian Georgescu.

Citește și...