Ipoteza scandaloasa in explozia de la Craciunul anului 2013! Compania de gaze, banuita de “fabricarea” unor probe!

Publicat: 23/12/2014 | 00:47
Ipoteza scandaloasa in explozia de la Craciunul anului 2013! Compania de gaze, banuita de “fabricarea” unor probe!

In prima zi de Craciun se va implini un an de la explozia devastatoare intr-un bloc din Calarasi, unde un om a murit si 10 familii au ajuns pe drumuri.

Vinovatul nu a fost gasit, blocul nu a fost reparat, despagubirile promise nu au fost acordate de Guvern, iar compania Distrigaz este banuita ca ar fi intervenit in administrarea probelor!

Ancheta in cazul exploziei de pe 25 decembrie 2013 este intr-un punct critic
Ancheta in cazul exploziei de pe 25 decembrie 2013 este intr-un punct critic

Blocul A 38, din zona Volna, a bubuit chiar in ziua de Craciun, acum un an. Deflagratia, produsa de la acumularile de gaze dintr-un apartament de la etajul unu, a fost atat de puternica incat un calorifer a fost proiectat in cladirea de vizavi, unde este chiar sediul Parchetului Calarasi! Zece familii au ramas pe drumuri, structura de rezistenta a blocului a fost afectata, iar ancheta merge intr-o directie net defavorabila victimelor accidentului.

Cand a pleznit racordul

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Parchetului Calarasi verifica o ipoteza terifianta din ancheta, care, daca s-ar dovedi adevarata, ar decapita compania Distrigaz. Partile civile au afirmat in fata anchetatorilor ca imediat dupa explozie, angajati ai companiei de gaze au intrat in apartamentul unde s-a produs deflagratia, pentru a “fabrica probe” care sa excluda vina Distrigaz. Mai exact, ar fi sectionat racordul flexibil al aragazului, pentru a da vina pe persoana decedata.

Blocul a fost puternic afectat
Blocul a fost puternic afectat

“Prima expertiza stiintifica din dosar arata, intr-adevar, ca acel racord ar fi fost sectionat. Sinistratii au cerut insa procurorilor administrarea unei contraexpertize, pentru ca se poate demonstra stintific, pe baza urmelor de ardere, daca racordul a fost taiat dupa explozie, sau era deja sectionat dinainte. Asta incearca acum procurorii sa afle, iar miza este uriasa” au declarat sursele citate.

Oamenii, sfatuiti sa “ventileze” gazul

Intr-adevar, miza este enorma, pentru ca locatarii sesizasera la 112 scurgerile de gaze, de doua ori in ziua fatidica, iar un angajat al Distrigaz a afirmat ca “totul este in regula”. “De dimineata, administratorul unui bar de la parterul blocului a sesizat miros puternic de gaze, a venit un angajat de la Distrigaz si a pus aparatul. Acesta piuia, dar omul nu a reusit sa gaseasca sursa scurgerii de gaze. A ridicat din umeri si le-a zis oamanilor sa porneasca instalatia de ventilare sa scoata mirosul afara”. Acelasi angajat a venit si la al doilea apel de urgenta, suparat ca fusese deranjat. A mai masurat o data, a cerut o surubelnita, s-a dus in casa scarii si din nou a zis ca totul este in regula. La cinci minute de la plecarea lui, a bubuit blocul” a declarat pentru Cancan.ro o victima a tragicului eveniment, care a vrut sa-si pastreze anonimatul.

Oamenii si-au petrecut noaptea de Craciun in strada
Oamenii si-au petrecut noaptea de Craciun in strada

Sisteme de siguranta, doar pe hartie

Anchetatorii desfasoara si acum cercetari pentru omor din culpa si distrugere, iar angajatul de la Distrigaz care a intervenit este cercetat penal, sustin sursele citate. “Distrigaz a trimis insa o adresa prin care solicita procurorilor scoaterea acestuia de sub urmarire penala, in conditiile in care acesta n-a fost in stare nici macar sa inchida alimentarea cu gaze, pentru siguranta. Vor sa scape de orice raspundere si sa scoata mortul vinovat”, sustin sinistratii.

Acesta este unul din dispozitivele de protectie
Acesta este unul din dispozitivele de protectie „obligatorii” pentru compania de gaze.

Aceasta nu ar fi insa singura manevra “scandaloasa” la care ar fi recurs compania de gaze. “Un normativ din 2009 obilga furnizorul de gaze sa monteze in fiecare apartament o valva cu senzor care daca detecteaza o scurgere, sa comande inchiderea gazului. Fara aceste dispozitive, nu se pot da avize de exploatare a instalatiei de la ISCIR. Cine a vazut insa un asemenea dispozitiv? Nu exista nici in Calarasi, nici in Bucresti, la blocurile mai vechi. Avizele anuale se dau totusi” au mai aratat sursele citate.

 

CITESTE SI: S-a intamplat in aceasta dimineata. Bloc grav avariat in urma explozii in Targu Mures. Exista si raniti

Tragedie intr-un restaurant din Campulung. Bucatareasa a murit pe loc, alte trei persoane…

 

(M.N.)
 

Citește și...