Kaiser Franz Beckenbauer

Autor: Sabin P.
Publicat: 09/04/2020 | 16:26
Kaiser Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer este primul om din istoria fotbalului care a câştigat titlul de campion mondial și ca jucător şi ca antrenor al echipei naţionale a Germaniei. Totodată, a fost primul jucător german care a bifat centenarul selecțiilor în echipa naţională și de două ori, în 1972 şi 1976, a primit Balonul de Aur pentru cel mai bun fotbalist al Europei.

Împreună cu Bayern Munchen a câştigat de trei ori la rând Cupa Campionilor Europeni, între 1974 și 1976, o Cupă a Cupelor, în 1967, o Cupă Intercontinentală, patru titluri de campion și patru Cupe ale Germaniei.

Franz Anton Beckenbauer, cel mai strălucitor diamant pe care Germania l-a oferit fotbalului mondial, s-a născut pe 11 septembrie 1945 în Giesling, o suburbie din Munchen, un oraș devastat atunci de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ales în Selecționata mondială a Secolului XX, Beckenbauer este considerat de specialiști primul libero modern din istoria fotbalului. Beckenbauer a marcat 14 goluri în cele 103 meciuri jucate pentru naționala Germaniei de Vest. În 1966, Beckenbauer a fost învins de Anglia lui Bobby Charlton în finală, în urma unui turneu în care „Împăratul” a reușit 4 goluri.

Beckenbauer și-a luat revanșa la Mondialul din 1970, când i-a scos din competiție pe rivalii englezi, însă nemții au pierdut cu Italia, scor 3-4. Semifinala Germania de Vest – Italia a rămas în istorie drept „Meciul Secolului”. În 1972, Beckenbauer și-a trecut în palmares titlul de campion european, după ce Germania Federală a învins în finală Uniunea Sovietică, scor 3-0. Pentru fotbalistul Beckenbauer, anul 1974 a reprezentat însă momentul suprem la echipa națională. Atunci, Germania a cucerit titlul mondial pe teren propriu după 2-1 în finala de pe Olympiastadion din Munchen cu Olanda lui Johan Cruyff.

Cinci titluri de campion al Germaniei cu Bayern și Hamburg, patru trofee europene, un Campionat European, o Cupă Mondială plus aventura alături de legendarul Pele la New York Cosmos l-au legat definitiv pe „Împăratul” Franz de sportul-rege.

Pentru Beckenbauer, drumul către gloria deplină era abia la jumătate. În 1990, cu el selecționer, Germania cucerea la Roma al treilea titlu mondial din istorie, la 16 ani distanță de la precedentul obținut cu Beckenbauer în postura de căpitan de echipă. Franz Beckenbauer devenea, astfel, primul om din istoria fotbalului care câstigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor principal. Au urmat un succes în Ligue 1, cu Olympique Marseille, plus un titlu de campion și o Cupă UEFA cu Bayern Munchen. El a fost și președintele lui Bayern, apoi a condus comitetul de organizare al Cupei Mondiale din 2006 găzduită de Germania.

Citește și...