Klaus Iohannis a promulgat Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

Publicat: 12/10/2018 | 13:18

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, anunță Administrația Prezidențială. Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Președintele României a avertizat, în repetate rânduri, că o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004, precum noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante în evaluarea magistraților -, slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților, au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia“, transmite Administrația Prezidențială, potrivit Mediafax.ro.

Șeful statului avertizează însă că, dpre deosebire de celelalte două legi ale justiției deja promulgate, în lipsa unor dispoziții tranzitorii, “aplicarea imediată a dispozițiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 riscă să pună în pericol stabilitatea și buna funcționare a sistemului judiciar, prin blocarea activității instanțelor și parchetelor“.

Președintele mai subliniază că modificările aduse cadrului legal reprezintă un regres pentru democrația din România, pericol semnalat și de partenerii europeni, de Comisia Europeană și de GRECO.

În acest context, Klaus Iohannis solicită coaliției majoritare reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției, prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, pe 25 septembrie, sesizarea formulată de președintele Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea modificării Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Citește și...