Kubala, primul Messi al Barcelonei

Autor: Sabin P.
Publicat: 09/04/2020 | 16:22
Kubala, primul Messi al Barcelonei

Laszlo Kubala Stecz, pe numele său complet, este considerat de fanii Barcelonei cel mai bun fotbalist care a jucat vreodată la gruparea blaugrana. Geniul lui Kubala a fost creat în Ungaria dintr-o mixtură de naționalități. Cu tatăl de origini slovace, iar mama cu rădăcini slovaco-maghiaro-poloneze, omul căruia catalanii i-au ridicat statuie în fața arenei Camp Nou a jucat sub drapelul a trei echipe naționale.

Kubala are 6 meciuri și 4 goluri pentru Cehoslovacia, 3 partide pentru Ungaria, iar pentru Spania a reușit 11 goluri în 19 prezențe. El a evoluat pentru Ferencvaros, Slovan Bratislava și Vasas Budapesta, însă anii de glorie i-a trăit la FC Barcelona, unde a cucerit 4 titluri de campion, cinci Cupe și două Supercupe ale Spaniei.

Atacantul pe care catalanii în vârstă îl numesc „Messi al nostru” avea să înscrie 194 de goluri în 256 de meciuri jucate în tricoul blaugrana. În perioada în care a jucat pentru FC Barcelona, Kubala a reușit 3 duble în primele patru meciuri ale unui sezon. De atunci, singurul fotbalist al Barcei capabil să egaleze această performanță a fost Lionel Messi.

După perioada de aur de la FC Barcelona, Kubala a jucat pentru Espanyol și FC Zurich, iar ultima echipă de club a fost Toronto Falcons. Cel mai bun meci făcut de Kubala pentru naționala Spaniei a fost amicalul jucat la Madrid în 1957, cu Turcia. Ibericii au învins atunci cu 3-0, toate cele trei goluri fiind marcate de Kubala. Legendarul Kubala a antrenat 12 echipe, printre care FC Barcelona, naționala Spaniei, FC Zurich, Al Hilal, Cordoba, Malaga sau naționala statului Paraguay.

Ladislau Kubala a încetat din viață pe 17 mai 2002, la Barcelona, la vârsta de 74 de ani.

Citește și...