Deși nu mulți ar crede, se pare că o legumă – frecvent consumată de către români – este mai periculoasă decât prăjiturile și înghețata pentru glicemie. Aceasta este concluzia la care a ajuns dr. Mihail Pautov în cadrul unui experiment pe care l-a făcut recent. Specialistul a prezentat datele adunate și a tras un semnal de alarmă.
Dr. Mihail Pautov a făcut recent un experiment de măsurare a glicemiei. Pe parcursul unei perioade bune, acesta a purtat un senzor pentru monitorizarea constantă a glucozei din sânge. A consumat mai multe alimente, a urmărit cum acestea influențează glicemie și în cele din urmă a dat verdictul.
„De ceva timp testez acest senzor care măsoară glicemia în fiecare zi și cred că am descoperit cea mai nocivă mâncare pe care o mănâncă românii în fiecare zi”, a spus Dr. Mihail Pautov, într-un videoclip postat pe TikTok.
(CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru a preveni un accident vascular, potrivit medicului Mihail Pautov: ”Real!”)
Așa cum spuneam, Mihail Pautov a purtat un senzor pentru monitorizare glucozei din sânge și a consumat mai multe alimente, printre care: ouă, avocado, coaste de porc, salată, cartofi și dulciuri. Ei bine, după ce a consumat porția de ouă cu avocado, acesta a observat că nivelul glicemic s-a menținut constant.
„Asta îți dorești tu să ai pe parcursul unei zile ca să trăiești până la 120 de ani și să nu faci niciodată diabet, să ai puțină inflamație în corp, să gândești bine, să fii ok. Asta îți dorești”, a precizat el.
Însă, diferențele au început să se observe atunci când a mâncat coaste de porc cu salată și cartofi. După această masă glicemia a crescut brusc.
„Glicemia s-a dus în sus, a coborât, s-a dus în sus, mi s-a făcut foame, s-a dus din nou în sus, practic ai un roller coaster complet pe care vrei să îl eviți cu orice preț”, a mai spus dr. Mihail Pautov.
Dar, partea interesantă abia acum vine. A doua zi a consumat aceleași coaste, cu salată, însă a eliminat cartofii. Iar rezultatul nu a întârziat să apară: nivelul glicemic nu a mai crescut la fel de mult. Astfel, specialistul a tras o concluzie clară și spune că de fiecare dată când a mâncat cartofi glicemia a explodat, chiar mai rău ca în cazul dulciurilor.
„Ori de câte ori am mâncat, la orice masă, chit că aveam carne, salată, fibre și am mâncat cartofi. Indiferent că sunt prăjiți sau fierți sau făcuți la cuptor sau piure, glicemia mea s-a dus mereu în sus , mai mult decât s-a dus la prăjituri, înghețată.
Cartofii sunt formați în proporție majoritară din amidon, iar amidonul este format din două molecule de glucoză. Ori de câte ori mâncăm cartofi, acel amidon este tăiat de către amilazele noastre și este transformat în glucoză pură. Ori de câte ori mâncăm acești nevinovați cartofi, care nici măcar nu sunt dulci… Iată un aliment pe care nu trebuie să îl evităm, dar pe care ar trebui să îl evităm când nu e musai să mâncăm cartofi!”, a concluzionat specialistul.
(VEZI ȘI: Singurul energizant natural care este benefic pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea)