Home » Stiri » Lupta continuă! China și Rusia continuă să dezvolte și să desfășoare arme care pot ataca sateliții americani

Lupta continuă! China și Rusia continuă să dezvolte și să desfășoare arme care pot ataca sateliții americani

De: Andreea Bolocan 18/04/2022 | 20:00
China și Rusia dezvoltă în continuare arme împotriva sateliților din SUA

Agenția de Informații pentru Apărare a avertizat că atât Rusia, cât și China continuă să producă și să desfășoare arme cu care pot bombarda sateliții proveniți din Statele Unite ale Americii, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

China are la sol mai multe arme laser cu ​​diferite niveluri de putere pentru a perturba, degrada sau deteriora sateliții, care includ o capacitate limitată de a folosi sisteme laser împotriva senzorilor de satelit”, se arată într-un raport emis de Agenția de Informații pentru Apărare.

„Până în 2025 și 2030, China poate pune în funcțiune sisteme cu putere mai mare, care cresc amenințarea la adresa structurilor non-optice ale sateliților”, este una dintre concluziile raportului.

(CITEȘTE ȘI: VLADIMIR PUTIN AR PUTEA APELA LA FOLOSIREA ARMELOR NUCLEARE: ”JOE BIDEN ESTE PROFUND ÎNGRIJORAT DE RISCUL UNUI AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”)

Ce reprezintă, de fapt, o armă antisatelit

O armă antisatelit este o armă spațială concepută pentru a dezactiva sau distruge sateliții în scopuri strategice sau tactice. Mai multe țări au sisteme operaționale ASAT și, deși niciun astfel de sistem nu a fost încă folosit în teatrul de război, unele țări, precum Statele Unite ale Americii, Rusia, China și India au demonstrat cu succes funcționalitatea armelor prin distrugerea sateliților lor.

Scopul armelor antisatelit include: măsuri defensive împotriva spațiului adversarului și a armelor nucleare, înmulțirea forței unui prim atac nuclear, acționând ca o măsură împotriva apărării antirachetă a unui adversar, reducând avantajele unui adversar din punct de vedere tehnologic superior și să servească drept armă de răzbunare.

Spectrul bombardamentelor prin satelit și existența rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) au determinat Uniunea Sovietică să ia în considerare construirea armelor de apărare spațială. Uniunea Sovietică a testat prima dată interceptorul Polyot în 1963 și a testat cu succes o armă orbitală antisatelit în 1968.

Istoricul armelor antisatelit

Începând din anii 1970, Uniunea Sovietică a experimentat și utilizarea de mari instalații laser ca armă antisatelit, inclusiv una pe site-ul Terra-3 , cu care să „orbească” temporar sateliții americani. La începutul anilor ’80, Uniunea Sovietică a început, de asemenea, să dezvolte un omolog al sistemului de arme antisatelit lansat de SUA.

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

De asemenea, URSS a lucrat pentru a-și echipa vehiculele cu dispozitive pentru a contracara armele antisatelit ale adversarilor. Un exemplu în acest sens a fost o stație de luptă dotată cu un laser capabil să respingă orice rachetă antisatelit care se apropie, prin „orbirea” senzorilor lor. Stația a fost lansată pe 15 mai 1987, dar lansarea a eșuat și Polyus s-a prăbușit în Pacificul de Sud.

Pe de altă parte, în 2007, Republica Populară Chineză a finalizat cu succes distrugerea unui satelit meteorologic chinez dezafectat, lovindu-l cu o rachetă antisatelit echipată cu un focos cinetic. În mai 2013, guvernul chinez a anunțat lansarea unei rachete suborbitale echipate cu instrumente științifice pentru studierea ionosferei superioare, însă surse guvernamentale americane au descris-o ca fiind primul test al unui nou sistem de arme antisatelit pornind de la Pământ.

La 5 februarie 2018, China a testat o rachetă balistică exoatmosferică potențial utilizabilă ca armă antisatelit. Mass-media guvernamentală însă a raportat că testul, care a atins obiectivele dorite, era pur defensiv.

Arme antisatelit ale SUA

US-193 a fost un satelit spion lansat în anul 2006 de o rachetă Delta II de la baza forțelor aeriene Vandenberg. La aproximativ o lună după lansare, s-a raportat că a fost pierdut orice contact cu satelitul, iar în ianuarie 2008 s-a raportat că satelitul se descompune de pe orbită la o viteză de aproximativ 500 m pe zi.  La 14 februarie 2008, s-a raportat că Marina SUA a primit ordin să doboare satelitul cu o rachetă folosită ca armă antisatelit.

Potrivit guvernului SUA, principalul motiv pentru distrugerea satelitului a fost aproximativ 450 kg de combustibil pe bază de hidrazină conținut în acesta, care ar fi putut prezenta riscuri pentru persoanele din imediata vecinătate a unui posibil accident la sol. La 20 februarie 2008, s-a anunțat că racheta a fost lansată cu succes și că a fost observată o explozie în concordanță cu distrugerea rezervorului de combustibil.

(CITEȘTE ȘI: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

Deși s-a susținut că, dacă într-un conflict o țară interceptează sateliții adversarului, acest lucru ar putea împiedica în mod serios operațiunile militare ale acestuia, ușurința doborârii sateliților orbitanți și efectul acestor crime asupra operațiunilor au fost totuși subminate. Chiar dacă sateliții care orbitează la altitudine mică au fost interceptați cu succes în mai multe teste, urmărirea sateliților militari pe o perioadă de timp ar putea fi complicată prin măsuri defensive, cum ar fi schimbările de înclinare.

Cum s-a extins „armata de sateliți” a Chinei

Țările echipate cu sateliți de informații, supraveghere și recunoaștere, care în cazul SUA orbitează la aproximativ 800 km altitudine și se deplasează cu 7,5 km/s, au adesea și o gamă largă de avioane de recunoaștere, echipate și fără pilot, care ar putea efectua misiuni la altitudini adesea inaccesibile de apărarea antiaeriană a adversarului de la sol și căderea unui satelit spion în teatrul de război nu ar putea fi, așadar, un factor determinant.

(NU RATA: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

Flota de sateliți de informații, supraveghere și recunoaștere a Chinei continuă să se extindă. În ianuarie 2022 includea peste 250 de sisteme – „o cantitate care o plasează pe locul 2 după Statele Unite și dublă față de numărul de sateliți ai Beijingului din 2018”.

Armata Populară de Eliberare a Chinei „deține și operează aproximativ jumătate din sistemele ISR ale lumii, dintre care majoritatea ar putea sprijini monitorizarea, urmărirea și țintirea forțelor americane și aliate din întreaga lume, în special în regiunea Indo-Pacific.

Acești sateliți permit armatei chineze să monitorizeze potențiale puncte fierbinți din regiune, inclusiv Peninsula Coreeană, Taiwan, Oceanul Indian și Marea Chinei de Sud”, susține Pentagonul.

Sateliții de recunoaștere

Un satelit de recunoaștere este un satelit artificial utilizat pentru aplicații militare sau de informații. Sateliții de acest tip colectează de obicei informații despre instalațiile civile și militare din alte țări prin intermediul unui sistem optic sau radar pentru orice tip de vreme sau pentru observații nocturne.

Sateliții de recunoaștere fac posibilă cartografierea unui teritoriu și mai ales identificarea instalațiilor militare fixe, a armelor și a unităților militare. Acești sateliți circulă în general pe o orbită joasă pentru a obține cea mai bună rezoluție.

Orbita este adesea polară pentru a „mătura” toate latitudinile. Pentru a spori în continuare rezoluția, unii dintre ei transportă suficienți propulsori pentru a-și coborî mult orbita asupra zonelor de interes militar special.

(VEZI ȘI: PUTIN, ULTIMATUM PENTRU SOLDAȚII DIN UCRAINA: ”CINE DEPUNE ARMELE, VA TRĂI!”)

Principalele puteri spațiale au sateliți de recunoaștere care sunt acum o componentă majoră a forțelor militare moderne.

Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii au fost primele țări care au dezvoltat acest tip de dispozitiv în contextul Războiului Rece. Uniunea Sovietică a lansat aproape 900 de sateliți de acest tip. Numărul de sateliți americani este mult mai mic, dar durata lor de viață a fost întotdeauna mai mare.

Pentagonul: ”Rusia dezvoltă sisteme contraspațiale”

Și Rusia ”dezvoltă sisteme contraspațiale pentru a neutraliza sau bloca serviciile oferite de SUA via sateliți” și ”probabil va lansa lasere mai capabile să afecteze sateliții între 2025-2030”, estimează Pentagonul. Rușii consideră dependența Americii de sateliți drept un punct vulnerabil. Rusia ”are deja mai multe lasere la sol care pot orbi senzorii sateliților”, inclusiv un sistem livrat în 2018 forțelor sale aerospațiale.

Până în 2030, Rusia poate lansa „sisteme cu o putere mai mare care cresc amenințarea la adresa sateliților în întregime, nu doar a senzorilor electro-optici”.

Statele Unite au cea mai cuprinzătoare rețea de sateliți de recunoaștere. Caracteristicile acestor sateliți, al căror preț unitar poate depăși un miliard de dolari, sunt „acoperite” de Departamentul Apărării. Pe de altă parte, Rusia are cei mai mari producători și utilizatori de sateliți de recunoaștere.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
ŞOC!!! A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
ŞOC!!! A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită...
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și în România
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și...
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul
Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce...
Vlad Gherman a dat vestea printre lacrimi. A fost nevoit să ia o decizie: „Oana și cu mine...”
Vlad Gherman a dat vestea printre lacrimi. A fost nevoit să ia o decizie: „Oana...
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Un aliat al lui Putin a cedat în faţa protestelor. Stare de urgenţă în ţară
Un aliat al lui Putin a cedat în faţa protestelor. Stare de urgenţă în ţară
Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină
Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină
O insulă a rămas depopulată. Oamenii au sfârșit tragic, uciși de șerpi
O insulă a rămas depopulată. Oamenii au sfârșit tragic, uciși de șerpi
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă!
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima...
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Roland Stănescu, fostul fotbalist de la Petrolul, s-a sinucis. Acesta a mai avut o tentativă în urmă cu ceva timp
Roland Stănescu, fostul fotbalist de la Petrolul, s-a sinucis. Acesta a mai avut o tentativă...
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă, de fapt, și a rămas mască
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă,...
Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei
Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei
Mireasă luată la palme la propria nuntă! Gestul femeii l-a scos din sărite pe ginere
Mireasă luată la palme la propria nuntă! Gestul femeii l-a scos din sărite pe ginere
Motivul real pentru care Putin nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Fellon”
Motivul real pentru care Putin nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Fellon”