MAE, alertă de călătorie pentru români! Cod roșu de caniculă în Germania și Croația

Autor: Angie Voicu
Publicat: 07/08/2018 | 08:34

MAE a emis două avertizări de călătorie pentru românii care vor să călătorească în Germania și Croația. În ambele țări a fost instituit cod roșu de caniculă. Traficul rutier este aglomerat pe autostrăzile din Zagreb care fac legătura cu litoralul din cauza vârfului sezonului estival, în august.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenționează să tranziteze sau să călătorească în Republica Croația că, din cauza vârfului de sezon estival, în luna august, circulația rutieră pe principalele autostrăzi A1 Zagreb-Split-Dubrovnik și A6 Zagreb-Rijeka, care leagă partea continentală de litoralul Mării Adriatice, precum și pe A3 Bregana–Lipovac, care este ruta predilectă de tranzit între Slovenia și Serbia), este foarte intens, adesea înregistrându-se blocaje și coloane de autovehicule care se pot întinde, în special în zilele de week-end, pe zeci de kilometri”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis Mediafax. (Citește și Val de caniculă peste Europa! Temperaturile vor depăși 48 de grade)

Prognozele meteorologice pentru perioada 6-10 august 2018 indică o creștere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a condus la emiterea unui cod roșu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emisă atenționare meteorologică cod galben pentru regiunea Zagreb. Se recomandă cetățenilor români să evite expunerea directă la soare si să se hidrateze corespunzător.

Temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius

MAE mai reamintește românilor care vor să călătorească sau să tranziteze Croația că „în contextul sezonului estival este posibilă prelungirea semnificativă a timpilor de așteptare la frontiere, în special la punctele de trecere Croația – Slovenia (în special Bregana) și Croația – Serbia (în special Bajakovo) situate pe autostrada Zagreb-Belgrad”. În intervalul 7-9 august și Germania se află sub cod roșu de caniculă, temperaturile ajungând și până la 40 de grade Celsius.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Federală Germania că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în perioada 7–9 august 2018, prognozele meteorologice indică o creștere semnificativă a temperaturilor, până la 40 de grade Celsius, izolat fiind posibile ploi puternice şi furtuni”, precizează MAE, în comunicat.