Iaurturile cu fructe se numără printre cele mai iubite alimente de români și sunt consumate foarte des. Totuși, puțini știu din ce sunt făcute, de fapt. Dragoș Pătraru a analizat șase tipuri de produse, printre care și Danone. Află, în articol, toate detaliile!
Dragoș Pătraru este cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății. Jurnalistul are o emisiune în care abordează diferite subiecte controversate, numită Starea Sănătății. De această dată, el a ales să vorbească despre iaurturile cu fructe. Prezentatorul a studiat etichetele mai multor produse, printre care și Danone. La final, i-a îndemnat pe urmăritorii lui să citească un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), pe această temă.
Citește și: Consumi ketchup Tomi din comerț? Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcut, de fapt
Dragoș Pătraru a realizat o nouă ediție a emisiunii Starea Sănătății, de această dată, subiectul bazându-se pe ingredientele iaurturilor cu fructe. Jurnalistul a analizat etichetele șase tipuri de produse, printre care s-a numărat și Danone.
Prezentatorul emisiunii Starea Sănătății a citit ingredientele de pe eticheta unui iaurt Danone Delicioso de 125 de grame. Ei bine, produsul conține „lapte pasteurizat, zahăr, vișine 2,1% (cu adaos de: concentrat de morcov, aromă, concentrat de morcov si afine), proteine din lapte, fermenți de iaurt”.
„Nu, acesta nu este iaurtul meu cu vișine”, a spus Dragoș Pătraru, după ce a citit lista cu ingrediente, ironizând sloganul inscripționat pe produs.
Citește și: Din ce sunt făcuți celebrii Chio Chips, de fapt. Detaliul observat de Dragoș Pătraru: „E cumva ridicol!”
Pentru a-i ajuta pe oameni să își formeze o părere pertinentă, Dragoș Pătraru a menționat, în emisiunea sa, un studiu privind calitatea iaurturilor cu adaosuri. Acesta a fost realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), în 2026, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.
„Iaurturile cu adaosuri au un conținut ridicat de zahăr per unitatea de vânzare/bucată, care ajunge pana la 11 lingurițe de zahăr. Acestea sunt, de fapt, amestecuri din iaurt, sucuri de fructe și legume în proporții neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia și aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înșelătoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt și bucăți de fructe.
Având in vedere atât cantitatea mare de zahăr conținută, cât și compoziția nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentația copiilor”, a fost o parte din mesajul transmis de conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.