Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”

Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”

De: Cancan 15/05/2019 | 14:06
Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a - Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 15 mai, la București, un mesaj în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”.

Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Asociației Române a Băncilor,

Stimați reprezentanți ai industriei financiar-bancare,

Stimați invitați,

Felicit organizarea Forumului Pieței Financiare 2019, eveniment de tradiție pentru industria financiar-bancară din România. Sunt binevenite dezbaterile aflate pe agenda evenimentului dumneavoastră, dată fiind importanța sistemică a sectorului financiar în economia modernă.

Stabilitatea financiară este o condiție esențială a prosperității economice, a bunăstării cetățenilor noștri, într-o Europă unită în jurul dezideratelor de convergență și coeziune.

Așa cum arată și Declarația Summitului de la Sibiu, pe care România l-a găzduit de Ziua Europei, viitorul Europei este Europa soluțiilor comune, Europa echilibrului și a echității. Aceste valori definesc nu doar viitorul nostru european, ci și direcțiile de dezvoltare ale economiilor noastre.

Doamnelor și domnilor,

Titlul Forumului dumneavoastră din acest an, „Punct și de la capăt în industria financiară”, este cât se poate de sugestiv pentru provocările cu care sectorul financiar se confruntă în prezent, în raport cu două imperative indispensabile: sustenabilitate și credibilitate.

Atât pentru sectorul financiar, cât și pentru autoritățile de reglementare, este esențială însușirea lecțiilor crizei economico-financiare. Pentru atenuarea evoluțiilor negative în viitor, este nevoie de echilibru și de responsabilitate, astfel încât sectorul financiar și economia să dobândească reziliența necesară.

Dumneavoastră știți cel mai bine că, aproape dintotdeauna, încrederea a fost cuvântul cheie în lumea financiară. În prezent, digitalizarea deschide provocări multiple pentru sistemul financiar, iar încrederea tradițională capătă noi valențe, în fața soluțiilor digitale în materie de tehnologie financiară, inteligență artificială ori inovații de tip blockchain.

Încurajez astfel sistemul financiar din România să se pregătească în mod încrezător și ambițios în raport cu provocările viitorului. Sunt convins că, prin integrarea eficientă a sistemelor financiare, clienții și publicul larg vor fi principalii beneficiari în materie de securitate și acces la produse financiare tot mai diversificate și mai eficiente.

Cu gândul la viitor avem însă de înfruntat constrângerile prezentului. România se caracterizează, în prezent, prin cel mai scăzut grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, situație ce contrastează puternic cu intermedierea financiară din alte economii emergente ale Europei Centrale și de Est.

Totodată, întreprinderile mici și mijlocii solicită sprijin crescut în accesul la finanțare. Sunt convins că un sistem financiar modern va ajunge partener și catalizator pentru energiile antreprenoriale. Oamenii de afaceri și bancherii merită să lucreze mai mult și mai bine împreună, spre binele antreprenoriatului și al economiei României.

Stimați invitați,

În prezent, din punct de vedere economic, România merge într-o direcție greșită. Politicile actuale se găsesc pe contrasensul responsabilității economice. De aceea, este deosebit de important ca sectorul financiar să facă el însuși dovada preocupării pentru sustenabilitate.

Politica guvernamentală neglijează tocmai sursele vitale ale creșterii pe termen lung: investițiile. Lipsa investițiilor în infrastructura de transport ne va costa foarte mult în viitor. Din păcate, guvernarea actuală și-a demonstrat neputința în a construi ceva durabil pentru viitorul României.

În același timp, povara deficitelor se tot accentuează, cu implicații asupra nivelului de trai al românilor în viitor. România este singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3. Iar deficitul bugetar în creștere nu înseamnă cifre abstracte, ci consecințe reale, care afectează viața de zi cu zi a românilor: prețuri și inflație în creștere, dobânzi înalte și îndatorarea continuă a României, adică a generațiilor viitoare.

Cifrele ne arată că deficitul comercial se adâncește tot mai mult. În 2018, deficitul comercial a crescut cu 17%, la un nivel record de peste 15 miliarde de euro. Pe primul trimestru din 2019, deficitul comercial a crescut cu 34% în raport cu anul trecut. Suntem singura țară din regiune ale cărei deficite comerciale se intensifică, ori aceasta înseamnă că pierdem oportunități pentru producția națională.

Am văzut cu toții, recent, cum guvernarea actuală invocă producțiile record din agricultură. Într-adevăr, România este în prezent campioana exporturilor de cereale, deși valoarea adăugată a producției de cereale este una scăzută. Însă, trebuie cunoscut faptul că România este, în același timp, și campioana importurilor de alimente și produse alimentare. Exportăm cereale și importăm alimente!

Acestea sunt doar câteva dintre manifestările modelului economic volatil, bazat aproape exclusiv pe expansiunea consumului, care însă neglijează tocmai principalul motor de dezvoltare – investițiile.

Trebuie să înceteze acest mod de guvernare, care nu face decât să transfere nota de plată în anii următori. În condiții de normalitate, am fi așteptat de la Guvern garanții de sustenabilitate pentru viitor. Finanțele publice ale României nu se pot baza, la nesfârșit, pe cosmetizarea situației bugetare.

Mediul de afaceri și sectorul financiar resimt cel mai acut această lipsă de credibilitate, alimentată și prin lipsa predictibilității, prin măsuri hazardate și intempestive, cum au fost cele ale OUG 114, greu de înțeles din perspectiva nevoilor de sustenabilitate financiară.

Doamnelor și domnilor,

Dumneavoastră cunoașteți cel mai bine cât de greu se construiește credibilitatea și vedem cu toții cât de ușor se poate pierde. Lecțiile crizei economice sunt astăzi mai importante decât oricând, mai ales în contextul global actual, fragilizat prin tentația populismului și a politicilor prociclice.

Dumneavoastră, împreună cu autoritățile de reglementare, aveți un rol deosebit de important și în ceea ce privește educația financiară a publicului larg. Sunt absolut convins că susținerea educației și a incluziunii financiare a populației merită o atenție specială. Clienții dumneavoastră sunt primii care trebuie să perceapă beneficiile unui sistem bancar modern, ceea ce înseamnă inclusiv evitarea antagonismelor exploatate în relația cu mediul financiar.

În ultimă instanță, cetățenii evaluează eficiența cu care funcționează sistemul financiar și economia, în general. De aceea, îndemn la raporturi oneste și la dialog deschis toate părțile implicate, autorități de reglementare, instituții financiare și beneficiari.

Am convingerea că dialogul constant este singura cale câștigătoare, date fiind complexitatea problemelor și necesitatea soluțiilor.

În încheiere, vă doresc mult succes, dezbateri fertile și soluții înțelepte!

Vă mulțumesc!

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cele 2 electrocasnice care nu trebuie poziționate în aceeași cameră cu router-ul wifi. Diminuează drastic viteza internetului în locuință
Cele 2 electrocasnice care nu trebuie poziționate în aceeași cameră cu router-ul wifi. Diminuează drastic...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu îmi este teamă să călătoresc departe cu fetele” Ce bărbat i-a mărturisit că a fost îndrăgostit de ea?
Laura Cosoi, apariție de invidiat. În ce țară va pleca timp de o lună: „Nu...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Cazul bizar al soților care s-au căsătorit și au divorțat de 12 ori în 43 de ani. Motivul este unul cu totul neașteptat
Cazul bizar al soților care s-au căsătorit și au divorțat de 12 ori în 43...
Schema completă prin care Rusia a intervenit în alegerile din Republica Moldova. Centrul de comandă, instituit la Moscova
Schema completă prin care Rusia a intervenit în alegerile din Republica Moldova. Centrul de comandă,...
„Substanțele chimice periculoase” descoperite în apa minerală din mai multe țări europene
„Substanțele chimice periculoase” descoperite în apa minerală din mai multe țări europene
Cele mai noi și mai bune cauciucuri mixte/all season disponibile acum
Cele mai noi și mai bune cauciucuri mixte/all season disponibile acum
Ce i-a răspuns ChatGPT lui Dan Negru când l-a întrebat cine a tras în populație la Revoluția din 1989: „Are răspunsul la orice”
Ce i-a răspuns ChatGPT lui Dan Negru când l-a întrebat cine a tras în populație...
Vestea momentului despre FCSB
Vestea momentului despre FCSB
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu al doilea copil. “A avut grijă de mine când mi-a fost rău.”
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu...
Cum și-a fotografiat Daniela Crudu cei doi copii mici? Imaginea a ajuns pe internet
Cum și-a fotografiat Daniela Crudu cei doi copii mici? Imaginea a ajuns pe internet
Cât câştigă o tânără care face curăţenie în casele din Elveţia. Are un salariu mai mare decât un inginer din Spania 
Cât câştigă o tânără care face curăţenie în casele din Elveţia. Are un salariu mai...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în...
Motivul pentru care românii sunt NEMULȚUMIȚI de Google
Motivul pentru care românii sunt NEMULȚUMIȚI de Google
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Detaliul uluitor din bradul de Crăciun al Ginei Pistol și al lui Smiley. Au un singur glob, însă care a atras atenția tuturor. Fanii au dat imediat zoom
Detaliul uluitor din bradul de Crăciun al Ginei Pistol și al lui Smiley. Au un...
Peștele bogat în vitamina D pe care nu mulți români îl consumă. Merge de minune cu cartofi sau în sandvișuri cu cremă de brânză, e sățios și gustos
Peștele bogat în vitamina D pe care nu mulți români îl consumă. Merge de minune...
Ce semn îți arată că faci Alzheimer cu 20 de ani înainte. Studiile au dezvăluit acest amănunt
Ce semn îți arată că faci Alzheimer cu 20 de ani înainte. Studiile au dezvăluit...
Călin Georgescu va fi eliminat din cursă: Mă aștept să vină...
Călin Georgescu va fi eliminat din cursă: Mă aștept să vină...
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ lângă bradul de Crăciun
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ lângă bradul de Crăciun
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
UE vrea să monitorizeze chat-urile WhatsApp
UE vrea să monitorizeze chat-urile WhatsApp
Călin Georgescu a fost prins. S-a aflat tot: ,,Acum devine clar, e șarlatan”
Călin Georgescu a fost prins. S-a aflat tot: ,,Acum devine clar, e șarlatan”
Se construiește o nouă autostradă. Va asigura legătura directă cu Bulgaria
Se construiește o nouă autostradă. Va asigura legătura directă cu Bulgaria
ZODIA care se va umple de bani pe final de 2024. Neti Sandu ne spune cine se va îmbogăți zilele următoare
ZODIA care se va umple de bani pe final de 2024. Neti Sandu ne spune...
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Val de omagii după moartea lui Nicu Sârghea:
Val de omagii după moartea lui Nicu Sârghea: "Regrete eterne pentru acest om minunat". Fanii...
Cele două legume care reduc nivelul de colesterol din sânge. Au o mulțime de beneficii pentru organism, dar românii nu le consumă prea des
Cele două legume care reduc nivelul de colesterol din sânge. Au o mulțime de beneficii...
Trei nativi care își schimbă viața complet până la finalul anului. Urmează o perioadă agitată pentru ei
Trei nativi care își schimbă viața complet până la finalul anului. Urmează o perioadă agitată...
Cristina Cioran este însărcinată pentru a doua oară. Cine este tatăl copilului: „Îl vreau în viața copiilor, nu în viața mea neapărat”
Cristina Cioran este însărcinată pentru a doua oară. Cine este tatăl copilului: „Îl vreau în...
×