Acasă » Mihaela Grindean a lansat primul album, iar acum… Interpreta de muzică populară propune ca una dintre melodii să fie imnul vânătorilor!

Mihaela Grindean a lansat primul album, iar acum… Interpreta de muzică populară propune ca una dintre melodii să fie imnul vânătorilor!

De: Răzvan Scarlat 20/11/2018 | 12:42

Mihaela Grindean a lansat, pe 8 octombrie, la Casa de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, primul său album, intitulat “Vânătoru-i vânător”.  Evenimentul, la care au mai luat parte Ioan Dordoi, Mariana Deac, Ionuț Fulea sau Aurel Tămaș, a fost unul de succes!

Pentru realizarea albumului, Mihaela Grindean a colaborat cu maestrul Ovidiu Barteș. Artista a optat în studio pentru o orchestră impresionantă, ce a adunat 30 de instrumentiști profesioniști din mai multe zone ale țării. Albumul cuprinde 13 melodii, în care fiecare persoană să se poată regăsi.

VEZI AICI: IMAGINI RARE CU SOFIA VICOVEANCA ÎNTR-UN INTERVIU DE COLECŢIE. SECRETUL ŞTIUT DE PUŢINI DESPRE CÂNTĂREAŢA DE MUZICĂ POPULARĂ

Sunt piese cu ritmuri și tematici  diferite, toate având în comun natura. În toate melodiile se regăsește un tablou care întruchipează ceva din mediul înconjurător. Creația care dă titlul albumului se dorește a fi un imn al vânătorului. Este o piesa care descrie procesul în sine, la diferite specii de vânat, cu un text pe alocuri puțin satiric (fiecare strofă descrie un anumit tip, exemplu fiind vânătoarea de mistreți sau la vânat mic, gen păsări).

“Iubesc viata și muzica. M-am născut la țară, în satul Suceagu din județul Cluj, am luat pentru prima dată contact cu muzica la grădiniță, unde obișnuiam să cânt pe treptele clădirii pe care le foloseam drept scenă pentru a da spectacol în fața colegilor. Clasa a I-a mi-a  scos în cale primul instrumentist, învățătorul meu drag Cioaza Pavel, cu care am început să cânt și să prind gustul dulce al cântecului românesc. Familia a fost și este cel mai aspru critic al meu, dar și cel mai important susținător, a povestit pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, Mihaela Grindean.

A împlinit, în toamnă, 13 ani de când a început să-și clădească o carieră în muzică

Ulterior, Mihaela Grindean a absolvit Școala Populară de Artă „Tudor Jarda” și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca .

„Cânt oamenilor pentru că-i iubesc și prin cântec vreau să-i fac să se simtă mai bine. Cea mai mare mulțumire e atunci când văd că pot atinge sufletele tuturor ascultătorilor mei. Atunci mă simt împlinită ca artist și ca om, căci ce poate fi mai sublim decât un om cu lacrimi în ochi, care te aplaudă și îți mulțumește pentru că i-ai alinat sufletul? Ca să ajungi un artist în toată puterea cuvântului, tot ce trebuie să faci este să muncești și să crezi în visul tău. Cu cât muncești mai mult cu atât ajungi mai aproape de a ți-l împlini, ne-a mai spus Mihaela Grindean.

Dar ce fel persoană este Mihaela Grindean și cum a decis că trebuie să urmeze o carieră în muzică? “Sunt simplă, pasionată de tot ceea ce fac, un copil cu visuri mari. Toamna aceasta s-au împlinit 13 ani de când am început să-mi clădesc o carieră în muzică. La vârsta de 16 ani m-am înscris la Școala Populară de Artă și am început să merg la diferite festivaluri de muzică populară, unde am câștigat numeroase premii, dar unde am și legat prietenii frumoase cu colegi de cântec. Ca profesori îndrumători i-am avut pe doamna Jiman-Maxim Cristina și pe domnul Ioan Bocșa, facând parte timp de trei ani din Ansamblul de Muzică Tradițională Icoane.

Am o colecție de costume populare autentice, din mai multe zone etnofolclorice, pe care le îndrăgesc foarte mult. Pasiunea pentru acestea a apărut odată cu muzica populară. Cele mai multe sfaturi legate de costumele populare le-am primit de la domnul profesor Aurel Bodiu, care mi-a explicat de multe ori diferența între costumele din diferite zone. Chiar mi-a dăruit câteva piese de costum popular.

Cel mai mare sprijin pe care l-am avut de când am început să cânt a fost cel al colegilor mei instrumentiști, fără de care nu aș fi putut realiza nimic și cărora țin să le mulțumesc pentru toate sfaturile și îndrumările muzicale. Majoritatea colegilor care au avut un aport în cariera mea sunt pe scenă și țin neapărat să le mulțumesc prin intermediul dumneavoastră. Prima melodie din repertoriul propriu care a avut succes în rândul consumatorilor de muzică populara a fost ‘Măi, Petrică, lasă-te de bautură’, o melodie cu un text satiric, ne-a declarat Mihaela Grindean.  

Mihaela Grindean a lansat pe 8 octombrie primul său album, „Vânătoru-i vânător”

Mulțumiri pentru oamenii care au ajutat-o la album

Mihaela Grindean a oferit mai multe detalii despre albumul ei de debut. “Adună în el dragostea pentru natură și muzică, lucruri pe care am început să le îndrăgesc odată cu participarea la diferite evenimente a unor grupuri de vânătoare, la care am fost invitată să cânt. ‘Vânătoru-i Vânător’ este un album de muzică populară care îmbină melodii folclorice din zona Câmpiei Transilvaniei, melodii mai vechi – aici mă refer la piesele care se cântau de către instrumentiști la diferite ocazii – sau mai noi, melodii cărora le-am adaptat texte originale, pline de emoție și haz.

Și pentru că orice artist trebuie să-și aducă o contribuție personală la perpetuarea folclorului autentic și neautentic, am integrat în acest album și două piese creație proprie, text și melodie, care sper că vor ajunge la inimile tuturor. Țin să mulțumesc din suflet profesioniștilor cu care am lucrat și de la care am învățat foarte multe lucruri noi, care o să mă ajute în întreaga carieră artistică. Aici mă refer la profesorul Ovidiu Barteș și ‘Cununa Transilvana’,  Nelu Gabor, Dorin Nemeș și Săndel Filip, a spus Mihaela Grindean pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.

CITEȘTE ȘI: TOATĂ LUMEA ÎL ŞTIE PE AUREL TĂMAŞ, ÎNSĂ PUŢINI O ŞTIU PE CEA CARE I-A STAT ALĂTURI MAI BINE DE 20 DE ANI! UITE CÂT DE SEXY ESTE MARIETA

În continuare, Mihaela Grindean a vorbit despre artiștii care i-au marcat existența până în prezent. “Ionuț Fulea a fost persoana care m-a încurajat într-un moment de răscruce, în care mă gândeam că muzica populară nu te poate împlini ca artist. Mi-a demonstrat prin exemplu propriu că orice îți dorești se poate împlini, trebuie doar să vrei cu adevărat.

Mariana Deac este artistul care îmi place cel mai mult. De mică mi-am dorit să ajung atât de îndrăgită ca și ea. Dumnezeu a avut grijă să mi-o scoată în cale la timpul potrivit. Dulceața din glasul ei atinge orice suflet și alină multă suferință.

Unul dintre premiile primite la un Festival de Folclor la Brașov a fost mai special și odată cu el mi-a adus și o prietenie. Aurel Tămaș este un exemplu de artist, iubit și apreciat în intreaga lume, de la care am învățat faptul că publicul este juriul suprem și oglinda unui arist.

Nelu Gabor, cu al său taragot fermecat, m-a învățat că muzica populară de pe Câmpie este la fel de frumoasă ca și costumul popular de altfel. Simplă, dar nu simplistă, comună, dar unică, care merită să fie transmisă și generațiilor următoare. Tinerii trebuie să asculte și să cânte melodii lansate de strămoșii noștri, chiar dacă trăim într-o perioadă când valorile tradiționale sunt promovate din ce în ce mai puțin, fapt pe care noi ,’Stejarii Tineri’, așa cum ne numește Aurel Tămaș pe cei ce venim din spate, sper să-l schimbăm făra a deranja pe alții.

Și dacă mă gândesc la discursul Regelui Mihai, în care spunea că vede ‘România ca pe o țară luată cu împrumut de la copiii noștri’, înțeleg că avem datoria să o păstrăm așa cum ne-au lăsat-o moșii și strămoșii noștri și să o predăm generațiilor care vor urma.

Muzica este un limbaj universal pe care toată lumea îl ascultă, toți oamenii îl pot învăța, aprecia și îl pot vorbi. Aceste lucruri le-am învățat de la Dorin Nemes, ne-a mai declarat Mihaela Grindean.  

AUREL TĂMAȘ: “Mihaela Grindean, pentru mine ca și cantautor și om de breaslă, este un exemplu de talent presărat cu voință, răbdare și consecvență, ceea ce puțini din generația ei au. Mai am o bucurie prin exemplul Mihaela Grindean… Și anume că la ‘umbra stejarilor din muzica populară’ de la noi apar și trebuie ajutați să crească ‘stejari noi’. În acest fel, pădurea cântecelor noastre nu va dispare niciodată. Drum bun în muzică și in viață, Miha, cum îți spunem noi, apropiații”

IOAN DORDOI: “Despre Mihaela se pot spune multe lucruri fumoase, eu vreau doar sa enumăr două dintre ele

1. Ca și colegă de cântec pot spune că întrunește toate calitățile interpretative, un timbru vocal aparte care face ca cel ce o ascultă sa vibreze de bucurie sau sa plângă odată cu cântecul interpretat de Mihaela.

2. Ca om este de o bunătate aparte, învață repede lucrurile bune și trăiesc cu speranța că le va transmite din generație în generație. Se pot spune mai multe, dar mă opresc dorindu-i ca viața sa îi fie lungă și frumoasă pe calea cântecului popular românesc.

Cu admirație și respect Ioan Dordoi.”

MARIANA DEAC: “Ma simt onorată să-mi așez câteva gânduri pe acest prim album al tinerei interprete Mihaela Grindean, mai ales că vocea ei mi-a atras atenția de când am auzit-o prima dată… Sensibilă, înzestrată de Dumnezeu cu talentul și bucuria de a cânta așa cum, de veacuri codru își cânta în adierea vântului, timpul cu și fără frunzare. Pentru tot omul fericit ori mai abatut, cântecele de pe acest album vin să-l aline sau să-i salte inima de bucurie. Această primă izbânda discografică să fie începutul unui lung șir de succese și să i se așeze în fața pașilor săi împlinirea unor noi și noi proiecte artistice”

Totul despre albumul “Vânătoru-i vânător”

Primul album al Mihaelei Grindean reprezintă un pas important pe drumul frumos, dar spinos, al succesului, pe care a pornit cu ceva timp în urmă această tânără talentată și educată în respect față de muncă și față de oameni.

Cântecele propuse și înregistrate de Mihaela Grindean pe acest album sunt frumoase și accesibile tuturor, unele culese direct de la depozitarii de folclor, altele create sau adaptate, fără să se schimbe însă filonul tradițional, ci doar îmbogăţind şi diversificând, tiparul structural care definește muzica ardelenească din Câmpia Transilvaniei.

Amprenta distinctă a cântecelor Mihaelei Grindean se datorează mai puţin ornamentaţiei şi mai mult unei anumite configuraţii a liniei melodice şi unui anumit dinamism dat de ritm. Ritmica melodiilor sale se dovedeşte a fi complexă. Metrica este atât binară cât şi ternară şi se corelează cu ritmul muzical. Motivele de ritm şi melodică ale cântecelor sale sunt foarte variate, ca şi stratul folcloric din care fac parte.

Cât priveşte ornamentaţia, așa cum am spus deja, ea nu este excesivă şi nu are desene specifice, folosind în proporţii relativ egale diferitele note melodice, ornamente propriu-zise şi combinaţii. În general, se observă că în melodica acestor cântece  predomină stilul silabic. Desigur, o mare importanţă în realizarea estetică a pieselor muzicale, o are aici şi interpreta, calităţile sale vocale remarcabile şi talentul de care dispune.

NU RATA: „CINE STIE CAT O MAI MERGE CU MUZICA POPULARA?!” VEZI CE CANTARET CELEBRU A INTRAT IN AFACERI SA-SI ASIGURE BATRANETEA!

Prezenta selecţie de cântece propusă de Mihaela Grindean înmănunchează melodii originale străbătute de un suflu ardent şi se adresează tuturor celor ce îndrăgesc folclorul muzical ardelenesc și nu numai.

Expresie multiplă şi nuanţată a vieţii, cântecele propuse de solistă, unele creaţii, îndelung cristalizate, sunt interpretate cu o dăruire exemplară și o trăire sinceră.

Materialul muzical care constituie conținutul acestui compact disc este de o bogăţie, varietate şi realizare artistică deosebită.  Aprecierea de care se vor bucura aceste cântece în rândul publicului va fi, cu certitudine, o dovadă elocventă. 

Cu siguranță, tuturor le va face plăcere să asculte cântecele „Auzit-am bade eu” și „Pârâuaș cu apă rece”, ca și doina frumos interpretată „Pădure, dragă pădure” sau cântecele de joc „Hopa șe” și „Mândru-i jocu pe la noi” sau cântecul de înstrăinare „Străină, străinătate”,  precum şi cântecele de lume „Am avut și n-am avut”, „Ce îi viața pe pământ” și altele.

Strălucirea acestor cântece se datorează în mare măsură şi orchestraţiilor acestor piese, realizate de un mare dirijor, profesor, compozitor şi şef de orchestră, Ovidiu Barteș. De numele  său sunt legate răsunătoare succese ale muzicii populare ardelenești. Sub bagheta sa s-au plăsmuit comori de cântec ce au reprezentat cu strălucire simțirea noastră românească. Numele lui Ovidiu Barteș se bucură astăzi de o binemeritată prețuire, atât din partea interpreților și a publicului, cât și a specialiștilor.  Numele său, inscripționat pe un disc, este o garanție a calității. Tocmai de aceea un material muzical gândit și susținut de domnia sa,  dă, o dată în plus, valoare acestui album muzical.

Graiul muzical ardelenesc, purtând în el şi cu el o părticică din istoria unei colectivităţi, ca și interpretarea cu har a acestor cântece oferite cu dăruire de Mihaela Grindean, suntem siguri, vor încânta miile de iubitori ai muzicii populare româneşti.

Albumul „Vânătoru-i vânător” cuprinde 13 melodii

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
Sfântul Gheorghe, sărbătoare IMPORTANTĂ pentru români. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri
Sfântul Gheorghe, sărbătoare IMPORTANTĂ pentru români. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
A ATRAS toate privirile pe covorul roșu! Ochii au fost ațintiți doar asupra ei
A ATRAS toate privirile pe covorul roșu! Ochii au fost ațintiți doar asupra ei
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce trebuie să faci de Sf. Gheorghe, pentru a avea parte de noroc și sănătate tot restul anului. Tradițiile și superstițiile de care trebuie să ții cont
Ce trebuie să faci de Sf. Gheorghe, pentru a avea parte de noroc și sănătate...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
„L-am întrebat ce să-i scriu pe cruce” Oana a rămas fără cuvinte când a auzit răspunsul lui Viorel Lis! Nimeni nu se aștepta la așa replică
„L-am întrebat ce să-i scriu pe cruce” Oana a rămas fără cuvinte când a auzit...
Surpriză  în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns la concluzia că s-au certat degeaba. „Mai bine nu ne mai certam.”
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Satul din Europa considerat mai frumos decât Veneția. E extrem de liniștit și nu vei vedea nicio mașină
Satul din Europa considerat mai frumos decât Veneția. E extrem de liniștit și nu vei...
Gigantul care se extinde pe piața din retail din România. Concurează cu Lidl și Kaufland, dar are prețuri mai mici
Gigantul care se extinde pe piața din retail din România. Concurează cu Lidl și Kaufland,...
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Un nou Drum Expres  în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Cum arătau Teo Trandafir și Mircea Badea în 1994, când debutau la Tele 7abc. Imagini de COLECȚIE din urmă cu 30 de ani
Cum arătau Teo Trandafir și Mircea Badea în 1994, când debutau la Tele 7abc. Imagini...
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu:
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
Vali Vijelie și soția lui se despart după 28 de ani de căsnicie. Manelistul a cedat iar ”poftei inimii”
Vali Vijelie și soția lui se despart după 28 de ani de căsnicie. Manelistul a...
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost...
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece...