Mii de femei au participat la „Marsul tarfelor” de la Londra, in apararea drepturilor lor

Publicat: 12/06/2011 | 00:00
Mii de femei au participat la „Marsul tarfelor” de la Londra, in apararea drepturilor lor
Mii de femei au participat sambata la "Marsul tarfelor/ Slut Walk" in centrul Londrei, in haine provocatoare sau obisnuite de zi, pentru a sustine ca au dreptul sa se imbrace cum doresc fara a fi amenintate de agresiuni sexuale.

Evenimentul numit „Marsul tarfelor” a fost organizat prima oara la Toronto in acest an, dupa ce un politist a declarat ca „femeile ar trebui sa evite sa se imbrace ca niste tarfe pentru a nu mai ajunge victime”, intr-un discurs sustinut in fata unor studenti.

Ca reactie la aceasta declaratie socanta, acest protest s-a raspandit in orase din toata lumea, fiind sustinut de femei prezente in numar mare pentru a combate conceptia potrivit careia victimele agresiunilor sexuale poarta intr-o oarecare masura responsabilitatea deoarece „o cautau cu lumanarea”.

Marsul de la Londra a avut la start expus un banner cu textul „Marsul tarfelor la Londra: pentru ca ne-am saturat”.

Pe alte pancarte, erau texte precum: „Este o rochie, nu un ‘Da'”, „Nu inseamna nu”, „Femeile impotriva violului”, „Valuri, hanorace cu gluga, pantaloni scurti, sunt corpurile noastre, alegerile noastre” si „Orice am purta, oriunde ne-am duce, da inseamna da si nu inseamna nu”.

Un alt text afisat era „Suntem toate cameriste”, facand referire la cazul lui Dominique Strauss-Kahn, fostul sef al Fondului Monetar International, implicat intr-un proces cu sapte capete de acuzare de agresiuni sexuale, inclusiv tentativa de viol asupra unei femei de 32 de ani care ii facea curatenie in apartament.

„Nu suntem obisnuiti sa demonstram asa la Londra, dar este prea mult, ce-a zis acel politist”, a spus Rachel Sullivan, in varsta de 35 de ani, care lucreaza cu oameni cu dificultati de invatare.

Citește și...