Acasă » Știri » „Naționala 100”. Echipa secolului, votată de „Juriul Arbitrilor”. Ce au ales cei care împart dreptatea

„Naționala 100”. Echipa secolului, votată de „Juriul Arbitrilor”. Ce au ales cei care împart dreptatea

De: Isabela Popescu 28/06/2022 | 19:53
„Naționala 100”. Echipa secolului, votată de „Juriul Arbitrilor”. Ce au ales cei care împart dreptatea

Juriul format din actuali și, mai ales, foști arbitri a decis, la rândul său, o inedită formulă de echipă.

“Naționala 100” devine, în urma voturilor și a viziunii arbitrilor, una care păstrează punctele fixe în posturile pe care toate celelalte jurii au decis la fel, dar aduce și câteva modificări “pe foaia de joc”, demne de semnalat.

În principal, linia mediană, Nicolae Dobrin-Gică Popescu-Gică Hagi-Ilie Balaci, precum și postul de fundaș dreapta, unde Dan Petrescu e titular încă o dată, la fel și Belodedici, ca “libero”, nu se schimbă, însă în poartă “se întoarce” Helmuth Duckadam, de pildă, după votul mai multor jurii care îl titularizaseră pe Silviu Lung. Iar cel format din foștii mari jucători îl alesese pe acea poziție și pe Bogdan Stelea, alături de portarul “Craiovei Maxima”.

Dar prezența lui Helmuth Duckadam între buturi nu este singura “revenire” în cea mai bună echipă din istorie, Ioan Andone, ca “stoper” la marcaj, Cristi Chivu, ca fundaș stânga, Marius Lăcătuș, extrema și Adrian Mutu, ca vârf de atac, fac și ei pasul de întoarcere între laureați.

Echipa secolului, votată de „Juriul Arbitrilor”

Iată, așadar, primul “unsprezece” rezultat din voturile oferite de către “Juriul arbitrilor”:

HELMUTH DUCKADAM-DAN PETRESCU, IOAN ANDONE, MIODRAG BELODEDICI, CRISTIAN CHIVU-NICOLAE DOBRIN, GHEORGHE POPESCU, GHEORGHE HAGI, ILIE BALACI-MARIUS LĂCĂTUȘ, ADRIAN MUTU. Antrenor: EMERICH JENEI. Iar aici, la capitolul “selecționer”, apare noutatea absolută, pentru că niciun alt juriu ale cărui voturi le-am analizat până acum nu l-a “numit” în funcție pe cel care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu Steaua și a calificat România la Cupa Mondială din Italia, unde, în premieră pentru fotbalul românesc, a depășit faza grupelor.

În afara lui Silviu Lung, temporar, mai părăsesc “Naționala 100”, Ștefan Sameș, Michael Klein, Marcel Răducanu, Florea Dumitrache și Florin Răducioiu, prezenți în opțiunile de vot ale celorlalte jurii precedente. Precum și, tot temporar, selecționerii Mircea Lucescu și Ștefan Kovacs. Se pare că echipa națională care a jucat la Campionatul Mondial din Italia din 1990 a fost, mai mult decât oricare alta, prezentă în memoria afectivă a acestui juriu, din moment ce, în varianta ideală, de acolo vin Andone, Gică Popescu, Hagi, Lăcătuș, Lung, chiar și selecționerul Emerich Jenei. Ca să nu mai spunem că și Dan Petrescu ar fi fost la acel Mondial, dacă o accidentare gravă nu l-ar fi scos din lot cu doar câteva săptămâni înainte. Iar dacă Belodedici s-ar fi întors mai repede în România…

Revenind la “Juriul arbitrilor”, după ce am văzut rezultatul votului lor, să facem cunoștiință cu “unsprezece”-le acestuia. Iată-i, așadar pe cei cărora le mulțumim, încă o dată, pentru ajutor și pentru încrederea pe care ne-au arătat-o nouă, celor din redacția Prosport, în demersul nostru de a alege “echipa ideală” a României all-time:

ION CRĂCIUNESCU, IOAN IGNA, ADRIAN PORUMBOIU, CRISTIAN BALAJ, GHEORGHE CONSTANTIN, CONSTANTIN ZOTTA, ALEXANDRU DEACONU, CONSTANTIN GHEORGHE, VASILE AVRAM, ISTVAN KOVACS și ALEXANDRU TUDOR.

Vorbim așadar de arbitrul numărul 1 al lumii din anul 1995, Ion Crăciunescu, fost președinte al CCA, cel care a arbitrat și finala Ligii Campionilor din același an, dintre Ajax Amsterdam și AC Milan, acolo unde Adrian Porumboiu i-a fost rezervă, ambii conducând la centru zeci și zeci de meciuri internaționale și sute pe plan intern, finale de Cupă, marile derby-uri și, în general, partidele cu cea mai mare miză și încărcătură emoțională.

Ioan Igna, ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, (cu un deceniu mai tineri fiind Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, născuți în aceeași zi, aceeași lună și același an, 27 Septembrie 1950), este singurul “cavaler al fluierului” român în viață care a arbitrat la Campionatul Mondial de fotbal, acest lucru petrecându-se la ediția din 1986, desfășurată în Mexic, unde a condus chiar “sfertul” de finală dintre Brazilia și Franța, decis la loviturile de departajare. De asemenea, a arbitrat la Euro 1988, din R.F. Germania, semifinala Olanda-RFG, câștigată de neerlandezi, dar și manșa retur a finalei Cupei UEFA din 1987, dintre IFK Göteborg și Dundee United.

Cristi Balaj, actualul președinte al celor de la CFR Cluj, a fost, la rândul său un mare arbitru cu ecuson FIFA, oficiind zeci de meciuri în cupele europene, inclusiv în Liga Campionilor. Gheorghe Constantin, originar din Râmnicu Vâlcea, și Constantin Gheorghe, din Suceava, primul fost șef al CCA, sunt, desigur, între cei mai importanți “cavaleri ai fluierului” din ultimele decenii ale fotbalului românesc.

Constantin Zotta, actualul analist pe probleme de arbitraj de la Orange Sport, și fost conducător de club, arbitru internațional, a votat și îi mulțumim, la rândul lui și, desigur, la rândul nostru. Alexandru Deaconu, actualul vicepreședinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, fost important arbitru FIFA, cu zeci de meciuri internaționale oficiate “la centru”, s-a alăturat demersului Prosport și de asemenea îi suntem recunoscători.Fost la rândul său președinte al CCA, Vasile Avram, a votat și primește din partea noastră mulțumiri pentru gestul său.

Alexandru Tudor, fost arbitru FIFA și deținătorul recordului de meciuri arbitrate în Liga 1 la centru, 382, dar și cu partide în Champions League, unde a debutat în anul 2008, oficiind la întâlnirea dintre FC Barcelona și FC Basel, ne-a ajutat, la rându-i, cu opțiunile sale de vot. Nu în ultimul rând îi mulțumim și celui mai tânăr membru al juriului, actualul arbitru FIFA, Istvan Kovacs. Vorbim despre cel care va fi prezent la Campionatul Mondial de la iarnă, din Qatar, cel mai valoros “central” pe care îl are, în acest moment, fotbalul nostru. Îi mulțumim așadar, pentru vot, arbitrului care a condus, cel mai recent, finala Conference League, dar și “semifinala” de Champions League dintre Manchester City și Real Madrid. Și îi dorim baftă la Mondiale!

Descoperă campania Prosport despre echipa de vis a primilor 100 de ani din Naționala de Fotbal a României.

Nu rata ocazia să iei parte la scrierea unei pagini din istoria echipei naționale. Votează acum echipa de vis și poți câștiga unul din cele 100 de tricouri ediție limitată Naționala 100!

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Tatăl lui Jador nu are încredere în intențiile legate de Oana Ciocan: „Le-a spus tuturor fetelor din viața sa că le iubește și că le ia de nevastă”
Tatăl lui Jador nu are încredere în intențiile legate de Oana Ciocan: „Le-a spus tuturor...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...