Nelu Tătaru a anunțat când vor putea fi vaccinați românii împotriva COVID-19! Cine va avea prioritate

Publicat: 09/09/2020 | 22:28
Nelu Tătaru a anunțat când vor putea fi vaccinați românii împotriva COVID-19! Cine va avea prioritate

Ministrul Sănătății a anunțat când vor putea fi românii vaccinați împotriva COVID-19. În cadrul interviului acordat în această seară, Nelu Tătatu a dezvăluit și cine va avea prioritate. În România, în ultimele 24 de ore au fost depistați pozitiv cu virusul ucigaș 1.271 de persoane, iar bilanțul morților a ajuns la 4.018.

Află și: Regretele cu care Ion Manole a plecat de pe această lume. Tatăl regretatei cântărețe nu a avut nicio șansă în fața virusului ucigaș SARS-CoV-2

Nelu Tătaru a anunțat când vor putea fi vaccinați românii împotriva COVID-19

Conform declarațiilor făcute de ministrul Nelu Tătaru, românii ar putea fi vaccinați împotriva noului coronavirus peste patru luni, chiar dacă testarea companiei AstraZeneca s-a întrerupt după ce un voluntar din cadrul studiului s-a îmbolnăvit. Informațiile acestea vin la doar o zi după ce politicianul a lansat avertismentul potrivit căruia, în viitorul apropiat, s-ar putea înregistra și peste 2.000 de cazuri pe zi pe teritoriul țării noastre.

Nu rata: Raed Arafat, despre începerea școlii în plină criză epidemiologică: “Va fi greu pentru copiii care vin dintr-un anturaj care nu recunoşte”

“ (…) este într-un studiu de fază 3. Fază 3 înseamnă și pacienți sau subiecți cu comorbidăți și atunci orice incident oprește acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura, întotdeauna se întâmplă acest lucru. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziționate de CE, cu un posibil plus de 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranșă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele. (…). Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are în acest moment discuții și contracte”, a declarat ministrul Sănătății pentru Digi24.

Citește și: Coronavirus România, 9 septembrie. Au fost înregistrate 51 de decese în ultimele 24 de ore

Potrivit oficialului, peste trei luni ar trebui să ajungă în țara noastră prima tranșă de vaccinuri anti-coronavirus, iar peste patru luni se vor vaccina primii locuitori ai României.

“Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom ști și noi și îl vom găsi și pe piața europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10.700.000 de cetățeni. Prioritate vor avea, după cum știm, vârstele extreme, comorbidități și personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum și cel didactic”, a mai dezvăluit Nelu Tătaru.

Studiile clinice finale pentru vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie.

“În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.