Nelu Tătaru, despre creșterea considerabilă a numărului de noi cazuri de coronavirus! Există posibilitatea reintroducerii stării de urgență? „Suntem pe a doua pantă ascendentă…”

Autor:
Publicat: 07/07/2020 | 20:30
Nelu Tătaru, despre creșterea considerabilă a numărului de noi cazuri de coronavirus! Există posibilitatea reintroducerii stării de urgență? „Suntem pe a doua pantă ascendentă…”

De ceva vreme, România a intrat pe o pantă ascendentă în ceea ce privește numărul de noi cazuri de coronavirus. Cifrele cresc de la o zi la alta, iar situația devine îngrijorătoare. În acest context, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit despre ce urmează se întâmple și ce măsuri o să fie luate.

Într-un interviu pentru Antena3, Nelu Tătaru a comentat creșterea considerabilă a numărului de cazuri și a reamintit românilor că nu trebuie să uite să se protejeze și să respecte în continuare măsurile impuse până în acest moment.

„Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul,fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerează în acest moment unitățile de primiri urgențe. Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număr se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive.

Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. Avem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată, ceea ce ne face, până la aprobarea acelui text de lege, să reiterăm acele recomandări de distanțare fizică, de izolare la domiciliu a celor confirmați pozitivi care au cerut externarea sau a celor asimptomatici, dar rămași cu un test pozitiv”, a declarat Nelu Tătaru, pentru sursa citată.

Se întoarce România la starea de urgență?

Ministrul Sănătății a mai vorbit și despre întoarcerea la starea de urgență. Acesta a declarat că o astfel de ipoteză nu este exclusă, însă a subliniat că în acest moment nu este cazul, dar s-ar putea institui la recomandarea INSP. Pentru moment situația este ținută sub control și nu se apelează la măsuri radicale.

„Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona. Așteptăm trecerea și aprobarea în Parlament a acestei legi, cu amendamente sau nu, să putem reveni la momentul internării, în gestionarea cazului de către un medic curant, precum și conduita izolării la domiciliu după externare.”, a mai spus Nelu Tătaru, pentru sursa citată.