Netta Barzilai, din Israel, a câștigat Eurovision 2018 | FOTO & VIDEO

Publicat: 13/05/2018 | 01:42

Netta Barzilai, din Israel, a câștigat Eurovision 2018, după o reprezentație explozivă în finala care a avut loc sâmbătă, 12 mai 2018, la Lisabona. Netta Barzilai a interpretat piesa ”Toy”, care s-a bucurat de mare popularitate chiar înainte de Eurovision. Netta Barzilai din Israel a câștigat Eurovision 2018 cu 529 de puncte. Pe locurile 2 și 3 s-au clasat Cipru și Austria, cu 436, respectiv 342 puncte. Moldova s-a clasat pe locul 10, cu 209 puncte.

Lupta pentru puncte s-a dat până în ultima secundă. Dacă după exprimarea votului juriilor de specialitate din fiecare țară Austria era pe primul loc, voturile telespectatorilor au răsturnat în mod dramatic clasamentul, iar Netta Barzilai a câștigat Eurovision 2018.

După lansarea melodiei în mediul virtual, Netta Barzilai a fost favorita tuturor la Eurovision 2018. Cântecul a avut cel mai mare impact în ceea ce privește cotele de pariuri. Peste noapte, fanii au reacționat pozitiv la melodia Nettei și s-a clasat de pe locul 19 pe prima poziție, în topul preferințelor. Cântecul a reușit să scoată în evidență originalitatea stilului Nettei care a prins extrem de bine la public. Cu melodia sa “Toy”, Netta Barzilai face un apel la emanciparea femeilor împotriva tuturor formelor de hărţuire.

Extrem de emoționată, Netta a primit trofeul Eurovision 2018 și a declarat: ”Vă mulțumesc  pentru că m-ați votat, pentru că ați ales altfel, pentru că ati ales diversitatea, pentru că ați votat țara mea”.

Piesa ”Toy”, a Nettei Barzilai, are și cuvinte în ebraică

Majoritatea versurilor melodiei sunt în engleză, dar există și cuvinte în ebraică. Iar autenticitatea Nettei Barzilai a reușit să cucerească publicul. Mișcarea online de conștientizare a hărțuirii și abuzului sexual ajută femeile să-și găsească glasul, să aibă curajul să vorbească, iar Netta le ajută, la rândul său, prin versurile sale. Artista cântă din toți rărunchii și le încurajează pe femeile din lumea întreagă să nu accepte să fie jucăriile bărbaților.

Cine este Netta Barzilai

Netta Barzilai, cunoscută drept Netta, este o cântăreață de 25 de ani, născută în Israel. Timp de patru ani, ea a locuit în Nigeria, alături de familia ei, apoi s-a întors în Israel. Netta s-a remarcat în țara de origine după ce a câștigat un concurs televizat, HaKokhav HaBa, echivalentul Next Star-ului românesc. Până la piesa ”Toy” ea nu a avut hit-uri de succes, însă Eurovision 2018 a fost marele pas al carierei, pe care și-l dorea.

România a ratat calificarea în finala Eurovision 2018

Reprezentanții României, trupa The Humas, au ratat participarea în finala Eurovision 2018, după prestația din semifinala de joi. Cristina Caramarcu și colegii ei au interpretat piesa ”Goodbye”, dar nu au strâns suficiente puncte pentru a ajunge în finală.

TRUPA THE HUMANS, PRIMA DECLARAȚIE DUPĂ CE NU A REUȘIT SĂ SE CALIFICE ÎN FINALA EUROVISION 2018: „NOI NU NE OPRIM AICI!”

Ce este Eurovision

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 63 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Cam fiecare ediție Eurovision din ultimii ani a fost marcată de controverse, fie din cauza votului politic acordat de cele mai multe ori concurenților (vezi disputa Ucraina-Rusia), fie ca urmare a unor apariții șocante, cum a fost în 2014 Conchita Wurst.

România a participat la Eurovision de 19 ori, începând din 1994. A încercat și în 1993, dar nu s-a calificat.  De-a lungul celor peste două decenii de participare, România s-a clasat de șase ori în top 10. Cel mai bun rezultat a fost locul al treilea, obținut de Luminița Anghel și trupa Sistem, în 2005, dar și de Paula Seling și Ovi, în 2010.

Citește și...