Nor radioactiv în nordul Europei! Rusia nu știe nimic

Publicat: 01/07/2020 | 07:35
Nor radioactiv în nordul Europei! Rusia nu știe nimic

Un nor radioactiv a ajuns peste nordul Europei. Secretarul executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare a anunțat că nivelul de radioactivitate în acea zonă este ridicat. Posibila locație a sursei ar fi Rusia.

CITEȘTE ȘI: PARLAMENTUL A DECIS! COMISIE DE ANCHETĂ PENTRU STAREA DE URGENȚĂ. CINE O VA CONDUCE

Finlanda, Suedia şi Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri neobişnuite de radioactivitate de origine umană. Rusia ar fi vinovată, potrivit unui institut olandez. Fosta URSS a dat un comunicat în acest sens. S-a grăbit să nege că una dintre centralele sale nucleare se află în spatele unui vârf de radiații. Într-o declarație, o filială a agenției nucleare de stat Rosatom susține că nimic nu este în neregulă cu cele două reactoare pe care le are în regiune, ambele construite în anii ’70 ca și centrala de la Cernobîl, scrie digi24.ro.

Nor radioactiv în nordul Europei! S-a întâmplat și acum trei ani. Rusia nu știe nimic

Un nor radioactiv a trecut peste Europa și în urmă cu trei ani. Și atunci, în urma unui studio, s-a concluzionat că vinovată ar fi Rusia. În august 2019, un alt accident cu efecte radioactive a avut loc în aceeși zonă din Rusia în timpul testării unei rachete.

”Este un fenomen ciudat pentru că în Norvegia s-au înregistra niște categorii de radionuclizi, apoi în Suedia sau în Finlanda alte categorii. S-a întocmit o hartă și se pare că sursa ar fi fost în perioada 15-16 iunie, sau cel mai târziu în această perioadă. Prima dată am avut impresia că de o serie de radionuclizi care au fost răspândiți în atmosferă de varii fenomene atmosferice, radionuclizi care au fost cândva redepuși în urma unor accidente nucleare, cum este vorba despre cel de la Cernobîl”, a dezvăluit Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

NU RATA: ANM, PRECIZĂRI DESPRE NORUL DE FUM DIN ZONA CERNOBÎL, CARE AMENINȚA ROMÂNIA. CE SPUNE ȘI COSTEL ALEXE, MINISTRUL MEDIULUI

Și totuși… În august, anul trecut, Rusia avea să recunoască implicarea într-un incident nuclear. Norvegia a detectat iod radioactiv în aer la granița cu Rusia. Iodul radioactiv a fost identificat în filtrele unei stații de monitorizare a radioactivității, în perioada 9-12 august. Cu o zi înainte, la 8 august, a avut loc un incident nuclear, mai exact explozia unei rachete cu combustibil lichid într-o bază militară rusă din regiunea Arhanghelsk. Rușii au recunoscut, atunci, incidentul.

Citește și...