Norul saharian a ajuns în urmă cu puțin timp în România! Alertă ANM

Publicat: 24/04/2019 | 15:22

Norul saharian, care se întinde deasupra bătrânului continent Europa, a ajuns în România! Astfel, șoferii și-au găsit mașinile cu un strat consistent de praf roșiatic, iar geamurile lustruite de gospodine în apropierea Paștelui s-au murdărit din nou. Oficialii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au anunțat că circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, centrul şi estul Europei.

Norul saharian a ajuns în urmă cu puțin timp în România

Potrivit meteorologilor, fenomenul afectează oraşele din vestul şi centrul ţării, dar și Capitala. În această dimineață, șoferii bucureșteni au descoperit că autoturismele lor erau acoperite de un strat de praf roșiatic, iar cei care și-au spălat zilele trecute mașinile și-au dat seama că au aruncat cu bani pe fereastră înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului. Și locuitorii din Satu Mare, dar și cei din Cluj-Napoca au avut parte de aceeași surpriză: praful siberian și-a făcut apariția la ei în orașe. Norul de praf saharian a ajuns deja şi în Caraş-Severin. În această dimineață, localnicii și-au găsit mașinile pictate cu puncte ca de pojar, relatează Banat FM.

Meteorologii au avertizat că până la final de săptămână, în special în zona de vest a țării, se va afla sub influența unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană. Mai mult, în această perioadă, va ploua temporar în regiunile de la sud şi vest de ţara noastră, iar ploile vor determina depunerea prafului, astfel încât concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă, conform click.ro.

Specialiștii spun că particulele de praf se vor aşterne peste tot, iar concentraţia lui nu ar trebui să pună mari probleme de sănătate. Vă reamintim că praful saharian vine din zona Africii după ce acolo au fost mai multe furtuni de nisip, denumite şi diavolii de nisip. A intrat în Europa prin Sud-vestul continentului astfel, cele mai afectate ţări sunt Marea Britanie, Franţa, Grecia şi Elveţia.

Citește și...