O asociație din Prahova a cumpărat un aparat de ultimă generație care ajută la depistarea a trei tipuri de cancer

Publicat: 03/10/2018 | 14:11

Un aparat de ultimă generație care ajută la depistarea precoce a trei tipuri de cancer, prin analize medicale, a fost cumpărat de o asociație din Prahova, județ cu 10.000 pacienți oncologici înregistrați. Este primul astfel de aparat din România care se folosește strict pentru pacienți.

Asociatia Pacienților Oncologici din România (APOR) a cumpărat aparatul de ultimă generație care ajută la depistarea precoce a cancerului prin analize medicale cu 60.000 de euro. Aparatul lucrează probele în maxim două ore jumătate, față de 7-15 zile.

Directorul de marketing al firmei distribuitoare, Ioana Marinescu, a declarat, miercuri, la ședința de prezentare a achiziției, că aparatul este un adevărat laborator, care are nevoie doar de un asistent care să așeze proba în lucru.

Marinescu a spus că acesta este primul aparat care se folosește strict pentru pacienți. Un alt aparat există în România la o companie farmaceutică pentru studii clinice.

Orice persoană poate face o astfel de analiză pentru depistarea timpurie a cancerului, cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, însă analiza nu este decontată prin CAS și costă între 600-1.000 de lei.

Presedinte APOR, Iolanda Gheorghiu, a declarat, la rândul său, că timpul în care sunt determinate rezultatele este foarte scurt.

Este unica asociație din țară care beneficiază de un aparat ce poate determina, în timp foarte scurt, 2 ore sau 2 ore și jumătate, modificări genetice pe afecțiuni oncologice. Este cea mai mare realizare pentru un ONG sau asociație de pacienți. Este esențial. Ținând cont că numărul de persoane cu cancer este în creștere de la an la an, era necesar un astfel de aparat care vine în a depista din timp o formă de cancer pentru a acorda omului posibilitatea să rezolve, să vindece, să încetinească evoluția.

Se poate supraviețui, se poate trăi ani de zile în altă țară europeană pentru că se face mult această formă de depistare precoce, acum vrem să facem și noi. Pot beneficia de această analiză persoanele care au avut în familie pe cineva cu o formă de cancer și se știe că genetic se poate transmite. Nu mai este nevoie să fie tumoră pentru a merge la doctor. Poți câștiga timp. Asta face apartul, îți permite să câștigi timp”, a declarat Gheorghiu.

Aparatul este, de asemenea, singurul care lucrează în afară de biopsie solidă și biopsie lichidă. Are capacitatea de a determina din sânge modificările ADN-ului mutant pentru 3 tipuri de cancer: colorectal, pulmonar si de piele. În Prahova sunt 10.000 pacienți oncologici înregistrați.

Citește și...