O sculptură a lui Brâncuşi a fost vândută cu prețul record de 71 de milioane de dolari

Autor: Angie Voicu
Publicat: 16/05/2018 | 09:20

O sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuşi în 1932, care reprezintă un portret stilizat al lui Nancy Cunard, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari, incluzând comisioanele şi taxele, la o licitaţie organizată marţi de casa Christie’s la New York. Sculptura a stabilit un nou record de preţ pentru o creaţie a lui Brâncuși. 

Trei colecţionari au licitat pentru “La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)”. Opera de artă are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură. Potrivit casei Christie’s, scultura a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi care a garantat un preţ de vânzare stabilit înainte de licitaţie, acceptând apoi să achite şi taxe şi comisioane în valoare de 190.000 de dolari. Experţii casei organizatoare au estimat că lucrarea urma să se vândă cu cel puţin 70 de milioane de dolari, potrivit stirileprotv.ro.

„Este o lucrare extrem de rară”

„Este o legendă, iar oamenii ‘vânează’ legendele. Contrastul dramatic dintre sculptura din bronz polizat şi soclul ei din marmură cioplită îţi taie răsuflarea. Şi este o lucrare extrem de rară”, a adăugat Abigail Asher, partener la Guggenheim Asher.

Constantin Brâncuşi vânduse lucrarea în 1957 în atelierul său unei familii americane pentru 5.000 de dolari. Licitaţia de marţi a transformat „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi în a treia sculptură cel mai bine vândută vreodată, după „L’Homme au doigt” şi „L’Homme qui marche I” de Alberto Giacometti, vândute de aceeaşi casă de licitaţii în 2015 şi 2010 pentru 145,9 şi, respectiv, 117 milioane de dolari.

Până acum, cel mai mare preţ atins de o lucrare de Brâncuşi era de 37,6 milioane de dolari, sumă pentru care sculptura Madame LR (Portrait de Mme LR) se vânduse la Paris în 2009.

Citește și...