Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei! Ce trebuie sa faci in noaptea asta!

Publicat: 29/11/2015 | 19:15
Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei! Ce trebuie sa faci in noaptea asta!

Traditiile populare romanesti spun ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie fetele nemaritate isi pot visa barbatul cu care pot trai toata viata.

In general obiceiurile si superstitiile din noaptea de Sfantul Andrei sunt legate de maritis si de spiritele rele care bantuie alaturi de cele vii. Strigoii sunt spirite ale mortii care nu ajung in lumea de „dincolo” dupa ce au fost inmormantati. In unele zone ale tarii se spune ca ei danseaza la raspantiile drumurilor pana la cantatul cocosilor.

Sfantul Andrei

Pentru a scapa de strigoi se spune ca trebuie ca in acea noapte gospodinele sa se unga pe frunte, pe piept, pe spate si la incheieturile trupului cu usturoi. Totodata, atunci cand strigoii vin la geam, la ferestre, la usi ele trebuie sa fie unse cu usturoi pentru a indeparta strigoii.

Sfantul Andrei

Noaptea farmecelor

In noaptea de Sfantul Andrei se spune ca fetele nemaritate isi pot visa ursitul. Fata trebuie sa isi puna sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca ii ia un tanar graul se marita.

Sfantul Andrei

Totodata, fetele isi ascund sub perna un fir de busuioc sfintit pentru a obtine in vis imaginea ursitului.

 

CITESTE SI:

Obiceiuri din popor, in noaptea Sfantului Andrei! Fetele nemaritate isi pot vedea ursitul

Obiceiuri si traditii: Sf. Andrei iti aduce viitorul sot in vis, te lecuieste de boli, te scapa de farmece si blesteme

Traditia mai spune ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie fetele nemaritate se pot uita, la miez de noapte, intre doua lumanari aprinse, intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat pe cenusa iar in mijlocul paharului este lasata sa cada o verigheta care a fost deja sfiintita de preot prin cununie religioasa. Astfel, se spune ca in verigheta apare chipul ursitului.

 

Cancan

Oana Pascaru

Citește și...