Ora de iarnă 2018. Renunță România la schimbarea orei?

Publicat: 25/10/2018 | 08:34
Ora de iarnă 2018. Renunță România la schimbarea orei?

În ciuda controverselor din UE cu privire la schimbarea orei și trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers, în continuare se întâmplă acest lucru. Anul acesta ar putea fi însă pentru ultima oară! 

În ultimul weekend al lunii octombrie, trecem la ora de iarnă. În noaptea de 27 spre 28 octombrie vom da ceasul cu o oră înapoi. Astfel, se face trecerea la ora de iarnă, atunci când ora 04:00 devine ora 03:00. Practic vom dormi cu o oră în plus.

Ora de iarnă 2018

Cu toate astea, din 2019 ora de iarnă și ora de vară nu se vor mai schimba în mod obligatoriu dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată. Statele membre vor avea opțiunea de a alege ora după care vor să funcționeze.

Pentru a nu exista probleme de tranziție, modificările trebuie să se efectueze în mod coordonat între țările vecine, astfel încât să se garanteze funcţionarea adecvată a pieţei interne şi să se evite fragmentarea. De asemenea, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru trebuie să anunțe dacă a decis să adopte în mod permanent ora de iarnă sau ora de vară, până în aprilie 2019.

Pentru ca această schimbare să aibă loc și ultima trece de la ora de iarnă la ora de vară să fie cea din 31 martie 2019, propunerea legislativă trebuie să primească acordul Parlamentului European şi al Consiliului.
Dacă statele membre aleg să funcționeze conform orei de vară și doresc să revină permanent la ora de iarnă se pot răzgândi până în data de 27 octombrie 2019. După data respectivă, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.