Home » Stiri » Istoria fascinantă a Palatului CEC, o emblemă a ”Micului Paris”

Istoria fascinantă a Palatului CEC, o emblemă a ”Micului Paris”

De: Isabela Popescu 29/06/2022 | 20:00
Istoria fascinantă a Palatului CEC, o emblemă a ”Micului Paris”

Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, cunoscut drept Palatul C.E.C, este o clădire situată în inima Capitalei, pe Calea Victoriei, față în față cu Muzeul de Istorie.

Palatul C.E.C este unul dintre simbolurile arhitecturale ale Micului Paris și a ramas și astăzi un reper pentru identitatea Bucureștiului din toate timpurile. Arhitectura impunătoare și designul eclectic al clădirii par că vorbesc de la sine despre România din secolul 19. Dincolo de impresionanta clădire stă o poveste ascunsă a locului, potrivit Gândul.

În această zonă se afla pe vremuri Biserica Sfântul Ioan cel Mare, care a fost demolată pentru a face loc noii clădiri a Palatului CEC. Aceasta a fost finalizată în anul 1900, iar de atunci CEC-ul a funcționat fără modificări majore.

Biserica Mânăstirii „Sfântul Ioan cel Mare”  a fost unul dintre cele mai vechi și mai căutate lăcașe de rugăciune din Țara Românească. Ea a fost ridicată încă din secolul al XVI-lea și a fost realizată din lemn. În anul 1703 biserica a fost restaurată de Constantin Brâncoveanu și a devenit renumită pentru minunile care se întâmplau pentru cei bolnavi în incinta lăcașului. Din lipsa banilor, biserica a fost dărâmată în anul 1875, iar în 1897 a început construcția clădirii a Palatului C.E.C.

Casa de Depuneri și Consemnațiuni a apărut după ce elitele politice, intelectuale și economice și-au dorit o instituție prin care să poată stabiliza și ordona finanțele statului român, recent format în urma Unirii Principatelor din 1859. Astfel, CEC-ul ca instițutie a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de Alexandru Ioan Cuza. La inceput a funcționat în diverse imobile, după care în anul 1875 s-a început construirea unui sediu propriu, în locul Bisericii Sfântul Ioan cel Mare. La scurt timp, sediul clădirii a devenit neîncăpător astfel că s-a hotărât realizarea unei clădiri mult mai mari.

Planul clădirii  și designul interior au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau

Planul clădirii  și designul interior au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau, iar execuția a fost realizată de arhitectul român Ion Socolescu. Socolescu era un arhitect recunoscut în țară, fiind cel care a pus bazele societății arhitecților români, dar și președintele acesteia, iar în anul 1892 a pus bazele primei școli de arhitectură românească.

La fel ca și Socolescu, Paul Gottereau, un arhitect francez, a fost un adept al artei frumoase, stil care i-a definit munca. Acesta a folosit deseori elemente neoclasice. Palatul C.E.C este net dominat de modelul francez. Lucrările pentru construcția acestuia au început încă din luna iunie a anului 1897 sub supravegherea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, ei fiind și cei care au pus piatra de temelie a construcției.

Pe lângă cuplul regal, la ceremonie au mai participat Dimitrie Sturza, președinte al Consiliului de Miniștri și Ministru al Afacerilor Străine, George Cantacuzino, ministru al Finanțelor, membrii Consiliului de Administrație ai C.E.C și directorul general al Așezământului, Grigore Golescu.

Regele Carol a dorit astfel să ofere primei bănci a României o clădire pe măsură, în care toți oamenii să își păstreze cu încredere roadele muncii. Casa de Economii și Consemnațiuni a avut pare încă de la bun început de încrederea românilor, astfel că în anul 1865 au fost depozitați peste 22.741.000 de lei vechi, iar în 1897 suma nunurilor depuse a fost estimată la peste 72.277.000 lei.

Agenții instituției erau toți casierii statului, șefii oficiilor poștale, directorii de școli, dar și învățătorii de la sate. Fondurile strânse erau folosite pentru acordarea de credite pentru județe și comune.

VEZI ȘI: HOTELUL INTERCONTINENTAL, REDENUMIT ȘI RENOVAT. PROIECTUL „GRAND HOTEL” VA COSTA MILIOANE DE EURO

Regele Carol I, în calitate de fondator, a semnat prima cerere de libret și a devenit astfel primul depunător și deținător al unui libret de economii românesc. În documente a fost înscrisă suma de 300 de lei, maximum de depunere dintr-o dată, la acea vreme.

Stilul eclectic îmbină elemente din mai multe stiluri

Stilul eclectic al clădirii îmbină într-o singură lucrare elemente din mai multe stiluri. Pe lângă stilul bine definit, s-au folosit și anumite influențe renascentiste. Printre aceste elemente renascentiste putem vorbi despre formele geometrice folosite pentru amenajarea interiorului cu mozaic din piatră naturală și forma perfectă de cerc cu care s-a definit cupola centrală care, pentru o bună perioadă de timp, a fost cea mai mare din țară.

Construcția a fost terminată in anul 1900 și de atunci CEC-ul a funcționat în această clădire fără să se facă alte modificări notabile. Intrarea în Palat este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit. Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționează diferite ghișee ale instituției. În afară de valoarea estetică, cupolele adaptează construcția pentru scopul său, acela de a contribui la acustica sălii unde au fost amplasate ghișeele, astfel încât conversațiile să fie auzite doar de persoanele care participau la acestea.

În timpul războiului, imediat după ce Bucureștiul a fost ocupat de armatele imperiale germane, palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie a devenit unul dintre sediile Comandamentului Militar German. Astfel, tezaurul și valorile publice și private au fost evacuate la Iași, împreună cu majoritatea sumelor ăn numerar. Administrașiei din București i-au mai rămas atunci în casierie doar 225.000 lei vechi.

În anul 1917, din cauza nesiguranței care domina în lunile după ce administrația s-a retras la Iași, s-a hotărât ca Tezaurul Băncii Naționale a României, al Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, dar și al altor instituții publice și particulare să fie mutat la Moscova. Casetele au fost depuse în Palatul Armurilor din Kremlin, într-un compartiment de rezervă al sucursalei Băncii de Stat din Moscova.

Ulterior, în anul 1940, CEC a devenit cea mai mare bancă de depozite a sistemului bancar românesc.

Pe lângă frumusețea monumentală a acestei clădiri, palatul a fost bine realizat și tehnic. Acesta nu a fost afectat de niciun cutremur și asta pentru că după cutremurul din 1977 doar cupola principală a suferit mici daune. Totodată, clădirea nu a fost atinsă nici de bombardamentele la care a fost supus Bucureștiul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, palatul găzduiește sediul CEC Bank, urmașa vechiului CEC, dar și un muzeu. La 12 iunie 2003 a avut loc deschiderea oficială a Expoziției Permanente cu obiecte de Patrimoniu CEC- Muzeul CEC, deschis în Holul Mare al clădirii. În muzeu au fost expuse obiecte inedite ale evoluției istorice și economice a Casei de Economii și Consemnațiuni, dar și documente originale ale tranzacțiilor din anii de când a fost deschisă banca, documente financiare și civile din colecția de Tezaur,pușculițe, seifuri din perioada interbelică, dar și timbre, medalii comemorative, insigne.

Vizitatorii Palatului se pot bucura de frumusețea acestuia doar din exterior, deoarece nu este deschis publicului. Însă eleganța și măreția simbolului plin de istorie din inima capitalei, trec dincolo de pereții de piatră naturală.

Cu toate acestea, pe 18 ianuarie 2018 Palatul CEC a găzduit unul dintre cele mai grandioase evenimente, prilejuit de aniversarea a 21 de ani de la revenirea în țară a Custodelului Coroanei, principesa Margareta. Peste 200 de invitați au luat oarte la dineu, printre care prim-ministrul Victor Ponta, președintele Senatului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, membri ai executivului și ai Camerei Deputaților, mitropoliți precum și reprezentani ai multor case regale din Europa.

Documentarea acestui material a fost făcută de Gândul.ro.

Tags:
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina!...
FOTO. Loredana Groza s-a pozat fără lenjerie pe ea! `Cred că ar avea succes în filmele pentru adulți`
FOTO. Loredana Groza s-a pozat fără lenjerie pe ea! `Cred că ar avea succes în...
Un șofer a filmat cum în loc de motorină iese aer din pompă: ”Furt pe față!” VIDEO
Un șofer a filmat cum în loc de motorină iese aer din pompă: ”Furt pe...
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul...
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Ce mănâncă vedeta în fiecare zi și cum arată la plajă
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Ce mănâncă vedeta în fiecare zi și cum...
Ce se întâmplă cu CREIERUL NOSTRU? Este POSIBIL ca acesta să se MICȘOREZE?
Ce se întâmplă cu CREIERUL NOSTRU? Este POSIBIL ca acesta să se MICȘOREZE?
Nenorocirea care a cuprins toată România! SITUAȚIA ESTE CRITICĂ. Au anunțat chiar acum
Nenorocirea care a cuprins toată România! SITUAȚIA ESTE CRITICĂ. Au anunțat chiar acum
Anamaria Prodan este în culmea fericirii. Noi imagini incendiare cu bărbatul care a apărut în viața ei
Anamaria Prodan este în culmea fericirii. Noi imagini incendiare cu bărbatul care a apărut în...
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă...
Andreea Marin  și-a mărit familia cu încă un membru! A ales deja și numele micuțului!
Andreea Marin și-a mărit familia cu încă un membru! A ales deja și numele micuțului!
Polițiștii au dat peste un ursuleț uriaș și li s-a părut că se mișcă. L-au deschis și au încremenit
Polițiștii au dat peste un ursuleț uriaș și li s-a părut că se mișcă. L-au...
China intensifică relaţiile cu Rusia şi consideră SUA
China intensifică relaţiile cu Rusia şi consideră SUA "principalul instigator" în criza din Ucraina
Informație de ultimă oră despre FLORIN SALAM! Ce s-a întâmplat cu celebrul manelist. ESTE ȘOC TOTAL
Informație de ultimă oră despre FLORIN SALAM! Ce s-a întâmplat cu celebrul manelist. ESTE ȘOC...
Elena, femeia din viața lui Traian Băsescu care a pierdut șansa de a fi prima doamnă. Nimeni nu știe de ce s-a terminat idila
Elena, femeia din viața lui Traian Băsescu care a pierdut șansa de a fi prima...
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Vești foarte bune de la Digi RCS-RDS! Toți abonații din România sunt vizați
Vești foarte bune de la Digi RCS-RDS! Toți abonații din România sunt vizați
LIVE UPDATE Ziua 169 de război în Ucraina. Primele transporturi de grâu vor pleca săptămâna viitoare. ONU va discuta despre criza de la centrala nucleară Zaporojie
LIVE UPDATE Ziua 169 de război în Ucraina. Primele transporturi de grâu vor pleca săptămâna...
Au apărut imagini surprinzătoare din noaptea jafului care a avut loc acasă la Culiță Sterp!
Au apărut imagini surprinzătoare din noaptea jafului care a avut loc acasă la Culiță Sterp!
O mai recunoști?? Cântăreața e de nerecunoscut din cauza unei boli incurabile
O mai recunoști?? Cântăreața e de nerecunoscut din cauza unei boli incurabile
Vești foarte bune de la Digi RCS-RDS! Toți abonații din România sunt vizați
Vești foarte bune de la Digi RCS-RDS! Toți abonații din România sunt vizați
Război la o altă graniță a României? Multe HIMARS, filmate acolo
Război la o altă graniță a României? Multe HIMARS, filmate acolo