Paolo Rossi, omul care a făcut Italia campioana lumii în 1982

Autor: Sabin P.
Publicat: 30/05/2020 | 20:59
Paolo Rossi, omul care a făcut Italia campioana lumii în 1982

Anul 1982 l-a avut în prim-plan pe Paolo Rossi, atacantul care va rămâne în istoria fotbalului pentru cele şase goluri marcate la turneul final al Campionatului Mondial din Spania. Rossi a cucerit titlul mondial, titlul de golgeter şi Balonul de Aur, triplă performanţă reuşită în această competiţie doar de brazilienii Garrincha şi Ronaldo şi de argentinianul Mario Kempes.

Paolo Rossi a marcat trei goluri Braziliei în a doua fază a grupelor, două reuşite au fost în semifinala contra Poloniei şi un gol în finala câştigată de Italia, 3-1 cu Germania de Vest.

În total, Rossi a marcat 20 de goluri în 48 de meciuri pentru naţionala Italiei. Rossi s-a născut pe 23 septembrie 1956, în oraşul Prato. Avându-l ca idol pe suedezul Kurt Hamrin, un fotbalist care a jucat pentru Fiorentina, Rossi şi-a dedicat întreaga carieră cluburilor Vicenza şi Juventus, echipe pentru care a marcat în total 84 de goluri, iar printre echipele la care a mai jucat se numără AC Milan, Perugia şi Hellas Verona.

Cariera lui Rossi a fost umbrită de celebrul scandal Totonero, în urma căruia atacantul a fost suspendat trei ani, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la doi ani. Chiar şi aşa, Rossi a ratat participarea la Campionatul European din 1980. În afara titlului mondial, Rossi mai are în palmares două trofee de campion al Italiei, Cupa Italiei, Cupa Campionilor Europeni, Cupa Cupelor şi Supercupa Europei, toate cucerite în tricoul celor de la Juventus Torino.

Cu 9 goluri în 14 jocuri, Paolo Rossi este cel mai bun marcator pentru Italia la Campionatele Mondiale, alături de încă doi atacanţi de renume, Roberto Baggio şi Christian Vieri. După retragerea din fotbal, în 1987, Paolo Rossi a declarat că unul dintre motivele pentru care a agăţat ghetele în cui a fost din cauză că s-a săturat să stea închis în camera de hotel şi în cantonamente.

Citește și...