Acasă » Știri » Peștii pe care nu trebuie să îi mai consumi. Au un conținut ridicat de mercur!

Peștii pe care nu trebuie să îi mai consumi. Au un conținut ridicat de mercur!

De: Mihaela Ioana 01/08/2025 | 09:58
Peștii pe care nu trebuie să îi mai consumi. Au un conținut ridicat de mercur!
Ce pești trebuie să eviți. Sursa foto: Freepik

Peștii care nu sunt recomandați pentru consum! Puțini știu că au un conținut ridicat de mercur! Care sunt alternativele sănătoase? Chef-ul canadian Fred Decker a dezvăluit ce specii nu sunt indicate pentru consumul uman, potrivit csid.ro. Iată despre ce este vorba!

Chiar dacă peștele este adesea considerat un aliment de bază într-o dietă echilibrată, datorită acizilor grași Omega-3, proteinelor de calitate și nutrienților esențiali, nu toate speciile oferă aceleași beneficii. Unele tipuri de pește pot fi periculoase pentru sănătate sau dăunătoare pentru mediu, iar specialiștii avertizează că trebuie evitate complet.

Chef-ul canadian Fred Decker, cu o experiență vastă în prepararea fructelor de mare și originar dintr-o familie de pescari, a făcut o selecție a peștilor pe care îi consideră nepotriviți pentru consum. Acesta explică ce specii ar trebui scoase din meniu, dar și ce alternative mai sănătoase și sustenabile recomandă.

„În calitate de bucătar-șef format pe Coasta de Est a Canadei, axată pe fructele de mare (și descendent al unui lung neam de pescari), mi-am petrecut o mare parte din viață gătind pește și, de asemenea, scriind, cercetând și gândindu-mă la modul în care acesta este crescut și recoltat. Acest lucru înseamnă că am exclus cu reticență o mulțime de tipuri de pește ieftine și atractive pentru unul sau altul dintre motivele prezentate mai sus”, a explicat Fred Decker.

Somonul roz și Keta

Deși sunt populari datorită prețului, acești doi pești sunt considerați mai slabi din punct de vedere nutritiv. Carnea lor este fadă și se usucă ușor în timpul gătitului. În schimb, specialistul recomandă somonul Sockeye sau King, de preferat sălbatic, cu gust mai bogat și calitate superioară.

Tonul din conserve fără certificare

Tonul este o alegere des întâlnită, dar multe conserve pot conține specii cu niveluri periculoase de mercur. Variantele necertificate pot avea și un impact negativ asupra oceanelor. Ca alternativă, este recomandat tonul skipjack cu certificare MSC, cu un profil mai sigur pentru sănătate și pescuit responsabil.

Codul de Atlantic

Pescuit în exces de-a lungul timpului, codul de Atlanitc este acum o specie vulnerabilă. Pentru un consum sustenabil, codul de Pacific, eglefinul sau mihalțul sunt variante mai prietenoase cu mediul, fără a compromite gustul.

Mai există câteva specii pe care ai face bine să le eviți! Citește mai multe informații pe csid.ro.

Citește și: Lapte stricat, vândut în sute de magazine! Inspectorii ANPC au descopert nereguli șocante

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×