Poveste rupta din romanele lui Jules Verne! 200 de oameni traiesc intr-un paradis din mijlocul unui vulcan!

Publicat: 30/11/2012 | 19:25
Poveste rupta din romanele lui Jules Verne! 200 de oameni traiesc intr-un paradis din mijlocul unui vulcan!

Ar putea sa-si imagineze cineva cum e traiul in mijlocul unui urias crater? Exista cateva sute de oameni care trec zi de zi prin aceasta experienta pe o insula despre care cu siguranta nu multi stiau de existenta ei.

a

a

Insula Aogashima este una de origine vulcanica, face parte din arhipelagul Izu si administrativ intra sub conducerea Japoniei. Geografic se regaseste la circa 300 de kilometri sud de Tokyo, in Marea Filipinelor. Demografic, un recensamant din 2009 a indicat ca aici, in mijlocul acestui teritoriu idilic, isi traiesc viata 205 oameni. In lungime, pata de pamant din mijlocul marii masoara 3,5 kilometri, iar in latime 2,5. Cel mai inalt punct se ridica la peste 400 de metri.

Forma insulei e una rara in lume. Vorbim aici de un vulcan mai mic rasarit in mijlocul unui alt vulcan ceva mai mare, acesta din urma fiind baza „constructiei”. Acest aspect ofera insulei un mister aparte. E greu de crezut ca mai exista astfel de locuri neatinse de agitatia lumii moderne.

a

aa

Toata populatia de pe Aogoshima traieste intr-un mic colt al insulei. Aici se regasesc un magazin universal, un helipad, posta si o scoala. Putinii turisti care calca pe aceste taramuri vin pentru linistea deplina, scufundari in apele cristaline, plimbari pe vulcan si vizite la izvoarele fierbinti. In mijlocul insulei se regaseste o sauna geotermala.

a

a

Din nefericire, trasportul catre aceasta insula se face cu dificultate doar cu feribotul sau elicopterul.

Inainte de a porni spre Aogoshima, turistii sunt informati ca vulcanul e unul activ, ultima eruptiei petrecandu-se in urma cu doua secole. 140 de oameni au murit atunci.

Alex Mazilu