Povestea unui medic român, infectat cu virusul COVID-19 în Austria. „Un popor care se respectă ştie să se protejeze”

Autor:
Publicat: 15/07/2020 | 17:48
Povestea unui medic român, infectat cu virusul COVID-19 în Austria. „Un popor care se respectă ştie să se protejeze”

Coronavirusul are aceeași acțiune peste tot și produce aceleași pagube, diferența o face modul în care este gestionată boala și sistemul medical. Acest lucru l-a simțit pe pielea lui un medic român, stabilit în Austria, care a  fost infectat cu virusul COVID-19.

Bogdan Istratoaie este doctor neurolog în Austria și a vorbit despre experiența sa, despre ce a însemnat contaminarea cu noul virus și modul în care a fost tratat. Bărbatul a contactat virusul de la o persoană care nu purta mască. „Presupun că m-am infectat de la o chelneriţă care îşi dregea vocea şi nu purta mască. A fost prima zi în Austria în care a fost retrasă masca inclusiv pentru personalul din gastronomie”, a declarat medicul român.

La puțin timp după contactul cu persoana infectată, medicul român a început să observe simptomele.

„Miercuri, am consumat băuturi reci şi a suflat clima pe mine foarte tare. A doua zi, joi, am simţit ca şi cum aş avea o faringită. Am avut gâtul roşu şi mă durea. Am bănuit că e apa rece pe care am consumat-o cu o zi înainte şi clima care a bătut pe mine. Nu am dezvoltat alte simptome care să mă alarmeze.

 Acum, uitându-mă în urmă îmi dau seama că vineri dimineaţa cafeaua nu mai avea acelaşi gust. Apoi, s-a întâmplat că vineri după-masă, în timp ce veneam de la serviciu, în drum spre casă, am simţit efectiv ca şi cum cineva ar fi trecut cu o brichetă prin nasul meu şi în decurs de două minute mi-am pierdut tot mirosul. Vineri seara şi sâmbătă, m-a apucat o febră foarte puternică. Simptomele acestea m-au ţinut aproape o săptămână”, a povestit Bogdan, potrivit adevarul.ro.

„În lumea civilizată nu te internează obligatoriu“

Medicul român a spus că atât el, cât şi soţia sa, s-au tratat la domiciliu, pentru simptomele ușoare fiind permis tratamentul la domiciliu.

„Febra nu e motiv de internare în Austria. Cei mai mulţi dintre pacienţii cu coronavirus din Austria stau acasă. În lumea civilizată, nu te internează obligatoriu. Nici în România nu cred că este dorinţa colegilor mei să interneze obligatoriu. Mi se pare normal să stai la început acasă, dar dacă ştii că ai factor de risc, se fac analize, se face radiografie şi atunci se ia o decizie. Dacă mai dura febra, dacă aveam o insuficienţă respiratorie, m-aş fi internat.

Sunt de părere că dacă eşti sănătos, dacă nu ai evoluţie severă şi nu prezinţi simptome care să indice o decompensare nu e necesar să te internezi, dar dacă doctorul care te vede decide, pe baza analizelor, că trebuie să te internezi, consider că trebuie să te internezi.”, a declarat medicul român.

Bogdan a mai vorbit și despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului care sunt esențiale și care împiedică o contaminare în masa.

„Un popor care se respectă ştie să se protejeze. Să respecţi regulile de bun simţ, să porţi o mască atunci când intri într-un spaţiu închis, să stai acasă dacă nu te simţi bine. Sunt lucruri foarte importante în prevenirea răspândirii acestei boli”, a mai spus Bogdan Istratoaie.