Programul funeraliilor Regelui Mihai. Regulile pe care trebuie să le urmeze cei care vor să-i aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale

Publicat: 06/12/2017 | 10:14
Programul funeraliilor Regelui Mihai. Regulile pe care trebuie să le urmeze cei care vor să-i aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale

România va asista la primele funerarii ale unui fost şef de stat după mai bine de 65 de ani. Regele Mihai va fi primit cu onoruri militare pe Aeroportul Otopeni, iar cortegiul va merge la Castelul Peleş, locul în care a copilărit şi de care s-a legat cel mai tare Regele Mihai.

Până miercuri seara sicriul va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleş. Palatul va fi deschis oricui vrea să-i aducă un ultim omagiu ultimului Rege al ţării. Aici va fi deschisă cartea de condolente.

La ora 14.00, corpul neînsufleţit va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Familia Regală va fi prezentă la Sinaia. La aşezarea sicriului în Holul de Onoare se va oficia un scurt serviciu religios ortodox.

Programul oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş va fi următorul:

Ora 14-15: Instituţia Preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.

Ora 15-16: Reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale.

Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.

Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

La ora 18.00, corpul neînsufleţit va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei), unde va ajunge la ora 20.00. Ceremonia va avea caracter privat. Cu această ocazie, va fi oficiat un scurt serviciu religios ortodox.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalc vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

Miercuri, între ora 20.30 şi ora 22.00;

Joi, între ora 08.00 şi ora 22.00;

Vineri , între ora 08.00 şi ora 22.00.

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu, sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise

Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel

Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii

Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei

Să aibă la ei un document de identitate

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc.

Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului.

Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.

Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta

În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

În ziua de sâmbătă 16 decembrie, la ora 10.30, după finalizarea ultimelor gărzi la catafalc, ce vor începe la ora 10, va fi oficiat un scurt serviciu religios ortodox.

Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta

În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

În ziua de sâmbătă 16 decembrie, la ora 10.30, după finalizarea ultimelor gărzi la catafalc, ce vor începe la ora 10, va fi oficiat un scurt serviciu religios ortodox.Sambata, 16 decembrie, intre ora 14.15 şi ora 18.15, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeş, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi. La ora 18.30, va avea loc slujba de îngropare în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş.

Ceremonia va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş.

Citește și...